Vad är Rönnbär?
Rönn är både namnet på trädet och busken. Det är ett tåligt trä som växer i hela Sverige, även långt upp i fjällvärlden. Rönnen blommar vackert på våren med honungsvita blomklasar och till hösten mognar de färgglada, oranga rönnbären.
Nyttiga, hållbar bär & goda blad.
Rönnbär är små vitaminbomber, fullproppade med nyttiga antioxidander och C-vitamin. Vad som gör dem extra nyttiga är att de behåller all sin näring även vid nerfrysning och upphettning.
Eftersom rönnbär, precis som lingon, tranbär och hjortron, innehåller bensoesyra är hållbarheten god. Syran fungerar som ett eget konserveringsmedel, så man behöver inte addera något extra.
Även bladen har mycket smak i sig och kan torkas och t. ex kokas te på.
När skall de plockas?
Visst kan de vara en aning sura, men blir mildare om de får hänga kvar på träden tills efter frosten. Du kan även fuska genom att plocka tidigare på säsongen och lägga i frysen.
Rönnbär är enkla att plocka men tänk på att spara lite till fåglarna eftersom de utgör viktig föda för dem under den långa vintern.
Vad gör vi med dem?
Bären kan ätas både råa, torkade, frysta och tillagade, utan att mista sitt välgörande näringsinnehåll. Det är gott att koka gele, saft, ketchup eller chutney.
De är mycket bra att torka för att sedan mortla ner och använda som smaksättare i gryta, soppa eller i gröt och bröd. Även gott att använda i kryddblanningar eller lägga in som falsk kapris.
Sen är bären även väldigt trevliga att dekorera med.
Ett härligt friskt tillbehör till steken.
Den perfekta gelén till vilt av alla slag. Viktigt att rönnbären varit med om några rejäla frostnätter, har de inte det så stoppa dom i frysen över natten.
Kycklingfilé med viltsmak, syrliga rönnbär och söt sås på messmör.
Det är kul och gott att blanda sina egna kryddblandningar. Här en grillkrydda med smak av svensk skog.
Det tar en liten stund innan grytan är färdig, men det är värt varenda sekunds väntan.