I dagens korg, hink, mjärde, spann, nät…. hittar vi BLODAPELSIN 🍊
Blodapelsin är inte helt oväntat en typ av apelsin, fast den är faktiskt ännu ett snäpp nyttigare än sin gula vän. Den innehåller nästan dubbelt så höga halter av vitamin C, antocyaniner och andra vattenlösliga antioxidanter än en vanlig apelsin. Sen är den även väldigt snygg!
🍊 Sorter
Exempel på blodapelsiner är moro, tarocco och sanguinello.
🍊 Säsong
Nästan alla blodapelsiner som sälj i världen odlas på Sicilien. Det låter galet med tanke på hur många som bara vi i vår familj äter.
Det är på södra sidan av vulkanen Etna som blodapelsinerna växer och skördas under en kort och intensiv säsong som varar ungefär från januari - mars.
🍊 Den röda färgen
Det är klimatet med sina kalla nätter och varma dagar som gör de sicilianska blodapelsinerna så bra. Temperaturskillnaden gör att frukten producerar ämnet antocyanin för att skydda sig mot kylan och värmen, samma ämne som ger dem sin röda karaktärisstiska färg.
Ju kallare nätter desto rödare apelsiner. Det är därför blodapelsinerna i början av säsongen, när nätterna fortfarande är varma, är ganska bleka.
🍊 Hur äter vi den?
Vi äter den på ungefär samma sätt som vi äter apelsin. God och dekorativ att äta som den är. Underbar att pressa juice av, koka marmelad eller skiva ner i en sallad.
Hur äter ni den?
Fler tips i recept-länkarna nedan.
Blodapelsiner i affärerna och då kommer "Solens mat" med ett tips på apelsinmarmelad med apelsinskal. Den blev så uppskattad att jag vill dela med mig av receptet. Tänk på att köpa ekologiska apelsiner eftersom skalet ska med.
En god och värmande soppa. Perfekt för kalla vinterdagar.
En alldeles rubiröd saft med en ganska annorlund smak jämfört med klassisk apelsinsaft. Smakar lite som kolsyrefri Jaffa (blodapelsin).
En underbart god och läskande drink i sommarvärmen!
Till marmelad är det bra om apelsinerna har så tunt skal som möjligt!!!
Enkel och bedårande dessert som ser betydligt mer komplicerad ut än vad den är.