Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

MARULKEN - MSC-märkt ful fisk!

av Kokaihop
2021-Januari

Vad är MARULK för fisk? 
Marulk ingår i familjen marulkfiskar. 
En alldeles underbart god och bra matfisk som vi vill slå ett slag för. Den går inte att ta miste på i fiskdisken, den syns. 
Marulken är en långsam bottenfisk som vistas på 20–1000 meters djup. Den kan bli upp till en meter lång och väga uppåt hundra kilo.

En lat djävul
Marulken gömmer sig på den dyiga botten och lockar till sig byten med sin vajande antenn. Den fiskar helt enkelt. När bytet kommer så öppnas det stora gapet och bytet sugs in. 
Därav marulkens form som består av en gigantisk mun och en liten kropp med töjbar mage som t.om kan sluka byten i sin egen storlek.  

Marulkens namn har varierat genom åren, inte helt ovanligt när det kommer till fiskar. På engelska heter den Monkfish, och i Sverige har den kallats olika på olika platser. Vad sägs om namn som Havspadda, Paddfisk, Grodkvadda och självaste Sjödjävul. 
Namn som kanske antyder att det är inte den fagraste av fiskar. Det sägs till och med att fiskare som oavsiktligt fick marulkar i nätet vägrade ta ombord dem.  

Två andra namn som finns med och som känns mer relevanta är:  
Antennfisk - Marulken har en liten antenn på huvudet som den fiskar med. 
Kotlettfisk - Oklart om man syftar på att den ofta skärs i fiskkotletter, dvs att fisken är skuren rakt av och har ryggbenet kvar med kött på bägge sidor. Eller att det är en mycket "köttig" matfisk som inte är helt olik en kotlett. 

Är det en blå fisk, dvs mår den bra?
Väljer vi MSC-märkt Marulk så mår den bra. Den är fiskad på ett hållbart sätt. 

Vad innebär det?
Hållbart fiske innebär att låta tillräckligt mycket fisk vara kvar i haven, skydda deras livsmiljöer och trygga framtiden för de människor som är beroende av fiske för sitt uppehälle. Så hur man fiskar och vart man fiskar spelar roll. 

Fiskemetoder
Vilka fiskemetoder som används beror på vad man fiskar, hur fisken rör sig, vilket djup den lever på, om den lever i stim m.m. Sen finns det bättre och sämre fiskemetoder. 
En bidragande orsak till att marulken är en hotad art, att den fångas innan den hunnit fortplanta sig. Det vill säga att man använder fiskemetoder som fångar för ung/liten fisk.
Väljer vi MSC - märkt fisk så stöttar vi bra fiskemetoder som genomförs på ett hållbart sätt. Marulk fiskas huvudsakligen med trål, garn och långlina, men tas även som bifångst i fisk- och kräfttrål.


→Läs mer om olika fiskemetoder här. 

Matfisken -Marulk
Marulken har ett fast och smakrikt kött som kan stekas eller pocheras, och som fungerar bra i kombination med en mängd olika smaker och rätter från hela världen. Man brukar beskriva den som en köttigare fisk, en fisk som gör sig ihop med mustiga smaker och passar fint till ett glas rött. 


Källor:  MSC, WWF, Norskfisk, Spisa & Livsmedelsverket

Linked recipes
  • MSC
  • fisk
  • hållbart
  • MSC-märkt i fiskdisken

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB