Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Kladdiga och goda kladdkakor

av Kokaihop
2015-April

Amerikanerna kallar det brownie, vi kallar det kladdkaka. Skillnaden är någon tesked med bakpulver. Få kakor är lika uppskattade som just kladdkakan. Om det beror på att den är läskigt god, snabbakad eller nästan omöjlig att misslyckas med står oskrivet. 

Vad som är säkert är att kladdkakan är mer än en kompakt, mjuk kaka med chokladsmak och kladdig konsistens. Det är ett av svenskarnas mest populära bakverk.

Kladdkakan rör du ihop i ett nafs och tiden i ugnen är också snabbt avklarad. För kakan ska vara ogräddad och kladdig i mitten, det är det som gör den till en äkta kladdkaka.

Huruvida kladdkakan uppstod av en slump för att någon stressad bagare glömde bakpulvret eller om det var ett planerat drag att utesluta bakpulvret, lämnar vi osagt.

För den viktigaste skillnaden mellan kladdkakan och den amerikanska brownien är just att kladdkakan inte innehåller något bakpulver.

Vilken kaka blir din favorit? Klassisk kladdkaka eller en kladdkaka med med en extra twist av geisha, daim eller dumle i smeten? Oavsett om du vill baka en klassisk kladdkaka eller ge dig ut på äventyr i kladdkakans underbara värld hittar du garanterat det du söker precis just här.

Visste du att ...

... kladdkakans kladdighet beror på att kakan bakas utan bakpulver. Frånvaron av luftbubblor i smeten ger en extra kladdig konsistens.

... de allra flesta mjuka kakor blir bäst om du vispar smeten ordentligt, förutom kladdkakakan. När du vispar ägg och socker luftigt får du en luftig och hög kaka och inte en kladdig kaka. För att göra en bra kladdkaka, vispa alltså med måtta eller rör helst ihop smeten för hand.

... gräddningstiden kan behöva anpassas beroende på vilken form du väljer, men prova med en sticka för att se när kladdkakan är klar. När kakan är kladdig i mitten men färdigbakad längre ut mot kanterna brukar den vara lagom.

... kladdkakan har en egen dag i kalendern den 7 november. Ursprunget till kladdkakans dag är oklart, men några har uppenbarligen bestämt sig för att införa dagen och spritt budskapet.

... du kan göra en mikrokladdkaka. Kakan får förstås inte den fina ytan då, men brukar bli fint gräddad ändå. Grädda i 5-7 minuter på 700 W.

 

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB