Amerikanerna kallar det brownie, vi kallar det kladdkaka. Skillnaden är någon tesked med bakpulver. Få kakor är lika uppskattade som just kladdkakan. Om det beror på att den är läskigt god, snabbakad eller nästan omöjlig att misslyckas med står oskrivet.
Vad som är säkert är att kladdkakan är mer än en kompakt, mjuk kaka med chokladsmak och kladdig konsistens. Det är ett av svenskarnas mest populära bakverk.
Kladdkakan rör du ihop i ett nafs och tiden i ugnen är också snabbt avklarad. För kakan ska vara ogräddad och kladdig i mitten, det är det som gör den till en äkta kladdkaka.
Huruvida kladdkakan uppstod av en slump för att någon stressad bagare glömde bakpulvret eller om det var ett planerat drag att utesluta bakpulvret, lämnar vi osagt.
För den viktigaste skillnaden mellan kladdkakan och den amerikanska brownien är just att kladdkakan inte innehåller något bakpulver.
Vilken kaka blir din favorit? Klassisk kladdkaka eller en kladdkaka med med en extra twist av geisha, daim eller dumle i smeten? Oavsett om du vill baka en klassisk kladdkaka eller ge dig ut på äventyr i kladdkakans underbara värld hittar du garanterat det du söker precis just här.
Visste du att ...... kladdkakans kladdighet beror på att kakan bakas utan bakpulver. Frånvaron av luftbubblor i smeten ger en extra kladdig konsistens. ... de allra flesta mjuka kakor blir bäst om du vispar smeten ordentligt, förutom kladdkakakan. När du vispar ägg och socker luftigt får du en luftig och hög kaka och inte en kladdig kaka. För att göra en bra kladdkaka, vispa alltså med måtta eller rör helst ihop smeten för hand. ... gräddningstiden kan behöva anpassas beroende på vilken form du väljer, men prova med en sticka för att se när kladdkakan är klar. När kakan är kladdig i mitten men färdigbakad längre ut mot kanterna brukar den vara lagom. ... kladdkakan har en egen dag i kalendern den 7 november. Ursprunget till kladdkakans dag är oklart, men några har uppenbarligen bestämt sig för att införa dagen och spritt budskapet. ... du kan göra en mikrokladdkaka. Kakan får förstås inte den fina ytan då, men brukar bli fint gräddad ändå. Grädda i 5-7 minuter på 700 W. |
Så himla god!!!
Det finns inga ord :-)
En riktigt kladdig kladdkaka.
Detta är den illvärstaste chokladigaste kladdkakan jag någonsin gjort! Den är vrålgod! Verkligen så god att man gapar efter mer samtidigt som man försöker möla in så mycket kaka i munnen så det inte ryms och dum nog att försöka tala samtidigt. D
Gör kladdkakan helst dagen före servering.
Kan det bli godare? En kladdkaka med smak av dumlekolor.
Seg och söt variant på kladdkaka som är god med grädde eller glass.
Grovt riven gulbeta ger fin konsistens till kakan och gör den också rikare på allehanda nyttigheter!
En enkel och snabblagad kladdkaka som du gräddar i micron
Sega kladdkaksmuffins fyllda med krämig smörkräm, mumms!
Vit kladdkaka med kolasås!
Guuud så god den här kladdkakan är! Riktigt syrlig och citronig, en kaka som verkligen smälter i munnen.
En variant på ett välkänt recept. Jag gillar det för att det blir så lite disk. Allt blandas i kastrullen och hälls i formen.
Mycket god och kladdig kladdkaka