Svaret är inte solklart och lite beroende på vem man pratar med kan man få olika svar. Någon säger att alkoholen (etanol) i whiskyn som frigör smakämnen och en annan att det är undertoner av korn och fatlagring som blir kvar efter att man kokat bort alkoholen som får smakerna att blomma upp.
När det gäller alkoholhalten i en sås så är det inte så att alkoholen kokar bort. Den mängd alkohol som finns kvar är ofta viktig för slutresultatet och ger din sås eller gryta en extra skjuts. För det tar rejält med tid för att koka bort all alkohol*.
Smakkompisar
Whisky i en gräddig sås som serveras med en laxkotlett är en riktig höjdare. Samma sak med bacon som penslats med whisky och lite söt lönnsirap. För att inte tala om hur whisky kan ta din chokladiga kladdkaka från vardagsfika till en grym dessert. Du har väl inte ha missat att skvätt Black Velvet Reserve 8 Years i vispad grädde passar hur bra som helst till äppelkaka.
Whisky på menyn
Inför fars dag har vi tillsammans med Black Velvet, reserve 8 years tagit fram en härlig trerättersmeny. Den kräver inte en hel dag i köket och kan med fördel lagas tillsammans med pappa. Black Velvet Reserve 8 Years beställer du och hämtar ut på ditt systembolag.
Trerätters
Laxsashimi med fänkål, äpple och whisky
Pannbiff, bacon- & whiskysås
Chokladmousse med whisky
Beställ från Systembolaget
BESTÄLL BLACK VELVET, RESERVE 8 YEARS HÄR
*Om du kokar en gryta med exempelvis glögg så finns ungefär 20% av alkoholmängden kvar efter 1,5 timmar. Vid flambering så karamelliseras sockerarter och det kan ge din rätt lite rundare smak.