Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Hemmakocken

Grilla pizza - hur gör man?

av Hemmakocken
2016-Maj

För att lyckas med pizza på grillen måste du vara förberedd för det går rätt så fort. Se till att bordet är dukat, barnens händer tvättade och sallad och ev tillbehör står på bordet. 

Jag brukar preppa en bricka med alla tillbehör som jag har bredvid grillen. På den finns: 

  • Pizzadeg, utkavlad och klar. funkar med köpt deg men du vill nog skär den i delar. 
  • Olja i en skål med pensel 
  • Tomatsås 
  • Skurna grönsaker (lök, zucchini, champinjoner mm) 
  • Skurna tillbehör tex: lufttorkad skinka, salami eller vad du nu gillar. 
  • Ost (mozzarella använder jag men det funkar med vanlig riven ost) 
  • En stor skärbräda att jobba på. 

Du behöver också: Grillvante, grilltång och kanske en slickepott för att fördela tomatsåsen. 

Grillen ska vara varm, mellan 220 - 250 grader. VI som gillar grill vet ju att olika grillar kan ge olika resultat, framförallt är det skillnad mellan gas och kol / brickett, testa dig fram. 

Pizzorna grillas en i taget. 

Se till att pizzabotten är utkavlad ganska tunt. Pensla med olivolja på ena sidan och lägg degen med olivoljan nedåt på grillgallret. Se bara till att gallret är väl rengjort innan. 

Har du en pizzasten funkar det naturligtvis också men det är ju inte alla som har. 

Pensla även ovansidan med lite olja och grilla utan lock i ca 2-3 minuter, kortare tid om du lägger på locket. Lyft upp degen regelbundet för att kölål så att den inte bränns eller blir krispig. 

Vänd så att den andra sidan också grillas. Nu måste det gå undan, på med tomatsås, tillbehör och ost. Lägg inte på för mycket tillbehör, gör hellre många pizzor. Är det första gången du gör detta kan du självklart lyfta upp pizzan på skärbrädan och garnera där istället för på grillen. Då köper du dig lite extra tid. 

Lägg på locket och grilla i 3-5 minuter. Kolla regelbundet, du känner på lukten när pizzan är klar. Kanterna ska vara krispiga och osten ska ha smällt. 

Oväntat goda tillbehör på en pizza kan tex vara kokt färskpotatis och varmrökt lax. Den varmröta laxen ska dock inte läggas på förrän efteråt den blir inte lika god grillad :) 

Länkar lite pizzarecept nedan. Har inte testat alla själv. 

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB