För att lyckas med pizza på grillen måste du vara förberedd för det går rätt så fort. Se till att bordet är dukat, barnens händer tvättade och sallad och ev tillbehör står på bordet.
Jag brukar preppa en bricka med alla tillbehör som jag har bredvid grillen. På den finns:
Du behöver också: Grillvante, grilltång och kanske en slickepott för att fördela tomatsåsen.
Grillen ska vara varm, mellan 220 - 250 grader. VI som gillar grill vet ju att olika grillar kan ge olika resultat, framförallt är det skillnad mellan gas och kol / brickett, testa dig fram.
Pizzorna grillas en i taget.
Se till att pizzabotten är utkavlad ganska tunt. Pensla med olivolja på ena sidan och lägg degen med olivoljan nedåt på grillgallret. Se bara till att gallret är väl rengjort innan.
Har du en pizzasten funkar det naturligtvis också men det är ju inte alla som har.
Pensla även ovansidan med lite olja och grilla utan lock i ca 2-3 minuter, kortare tid om du lägger på locket. Lyft upp degen regelbundet för att kölål så att den inte bränns eller blir krispig.
Vänd så att den andra sidan också grillas. Nu måste det gå undan, på med tomatsås, tillbehör och ost. Lägg inte på för mycket tillbehör, gör hellre många pizzor. Är det första gången du gör detta kan du självklart lyfta upp pizzan på skärbrädan och garnera där istället för på grillen. Då köper du dig lite extra tid.
Lägg på locket och grilla i 3-5 minuter. Kolla regelbundet, du känner på lukten när pizzan är klar. Kanterna ska vara krispiga och osten ska ha smällt.
Oväntat goda tillbehör på en pizza kan tex vara kokt färskpotatis och varmrökt lax. Den varmröta laxen ska dock inte läggas på förrän efteråt den blir inte lika god grillad :)
Länkar lite pizzarecept nedan. Har inte testat alla själv.
Enkel pizzadeg! Gjort från andra recept här tills jag fick rätt blandning Smakar som pizza deg skall göra :)
Enkla recept som blir grunden till den godaste pizzan, den du gör själv :) Räcker till 2 portionspizzor eller 1 stor. Såsen gör du medans degen jäser.
Lättlagad pizza med tortillabröd, så slipper du göra egen deg. Ett tips är att använda den svarta, extralagrade, prästosten för rikligare smak!
Härlig tomatsås till pasta. Räcker till 2-3 personer.
Om man kan man mixa såsen med en stavmixer för att få den lite slätare.