Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

Texas no bean chili

av Kristin
2021-November

Resten av ingredienserna kan ni smaka er fram och variera åt olika håll.  Det tycker i alla fall jag, men säg gärna emot mig:) 

Vilket kött? 
Det vanligaste är nöt, men jag tycker även älgkött passar alldeles ypperligt. Dels för att man får en del grytbitar när man styckar och dels för att de bitarna kan behöva lite smakhjälp på traven.

Vilken stycknignsdel skall man välja? 
Det här är från början en rätt för att ta hand om de något sämre bitarna, de som gärna får koka sönder länge. Men eftersom gemene man inte styckar så mycket hemma så används ofta fina bitar som fransyska eller högrev.
Det funkar även fint med stek, innanlår eller bog. E
ller grytbitar som vanligtivs är just delar som blivit över när man styckat. 

IMG_3740 kopia.jpgStorkok
Allra bäst blir det om man gör ett storkok, det som inte går åt fryses in. Grytan tar sin tid, men sedan har man många smakrika middagar på nolltid. Perfekt att använda som en god bolognese eller till tacobuffén

Styrketips:
Hur het eller mild man vill ha sin gryta råder det alltid delade meningar om. Vill du ha den hetare lägger du i mer eller starkare chili.

Om du vill ha den mildare tar du bort chilins kärnor och innerväggar. Tycker du grytan blev väl stark serverar du den med en rejäl klick crème fraiche.

Här kommer mitt favoritrecept 

Texas no bean chili, 4–6 port, 3-4 timmar
1kg nötkött, t ex stek, innanlår eller bog
2 gula lökar
1 hel vitlök
1 stor röd paprika
1 chili, t ex spansk peppar
smör
50 cl porter
400 g passerade tomater
1 dl chilisås
1 msk råsocker
1 msk ättiksprit (12%)
ev. vatten beroende på hur tjock man vill ha grytan.

Kryddor
2 stjärnanis
2 lagerblad
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
salt och peppar

Så här:
Skala lök och vitlök. Skär köttet i bitar. Skiva lök, vitlök, paprika och chili. Bryn allt i smör i en stor gryta. Tillsätt kryddor, porter, tomater och chilisås. Tillsätt vatten om det behövs.
Låt småputtra 3–4 timmar under lock. Mosa köttet lite med en gaffel och fördela köttet.
Om det är det mycket vätska när köttet är klart kan du reducera ner genom att låta chilin koka utan lock tills vätskan minskat.

Smaka av med socker, ättiksprit, salt & peppar.

 

Linked recipes
  • chili
  • hetta
  • Mexico

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB