Resten av ingredienserna kan ni smaka er fram och variera åt olika håll. Det tycker i alla fall jag, men säg gärna emot mig:)
Vilket kött?
Det vanligaste är nöt, men jag tycker även älgkött passar alldeles ypperligt. Dels för att man får en del grytbitar när man styckar och dels för att de bitarna kan behöva lite smakhjälp på traven.
Vilken stycknignsdel skall man välja?
Det här är från början en rätt för att ta hand om de något sämre bitarna, de som gärna får koka sönder länge. Men eftersom gemene man inte styckar så mycket hemma så används ofta fina bitar som fransyska eller högrev.
Det funkar även fint med stek, innanlår eller bog. E
ller grytbitar som vanligtivs är just delar som blivit över när man styckat.
Storkok
Allra bäst blir det om man gör ett storkok, det som inte går åt fryses in. Grytan tar sin tid, men sedan har man många smakrika middagar på nolltid. Perfekt att använda som en god bolognese eller till tacobuffén
Styrketips:
Hur het eller mild man vill ha sin gryta råder det alltid delade meningar om. Vill du ha den hetare lägger du i mer eller starkare chili.
Om du vill ha den mildare tar du bort chilins kärnor och innerväggar. Tycker du grytan blev väl stark serverar du den med en rejäl klick crème fraiche.
Här kommer mitt favoritrecept
Texas no bean chili, 4–6 port, 3-4 timmar
1kg nötkött, t ex stek, innanlår eller bog
2 gula lökar
1 hel vitlök
1 stor röd paprika
1 chili, t ex spansk peppar
smör
50 cl porter
400 g passerade tomater
1 dl chilisås
1 msk råsocker
1 msk ättiksprit (12%)
ev. vatten beroende på hur tjock man vill ha grytan.
Kryddor
2 stjärnanis
2 lagerblad
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
salt och peppar
Så här:
Skala lök och vitlök. Skär köttet i bitar. Skiva lök, vitlök, paprika och chili. Bryn allt i smör i en stor gryta. Tillsätt kryddor, porter, tomater och chilisås. Tillsätt vatten om det behövs.
Låt småputtra 3–4 timmar under lock. Mosa köttet lite med en gaffel och fördela köttet.
Om det är det mycket vätska när köttet är klart kan du reducera ner genom att låta chilin koka utan lock tills vätskan minskat.
Smaka av med socker, ättiksprit, salt & peppar.
En mustig vegetarisk chili som gärna skall puttra länge på spisen. Har ni inte alla de här sakerna hemma så funkar det finfint att byta ut och variera efter vad som finns. Här finns inga regler utan kör på med det ni är sugna på.
Ett tacksamt långkok som egentligen bara behöver chili, kött, öl och att få puttra länge. Det finns en hel uppsjö av olika bra chilirecept och vi varierar oss lite varje gång vi lagar en, så som sagt - en tacksam gryta.
Testa långkok! Sköter sig själv på spisen. Mustigt, kryddigt & gott!
En frisk salsa som passar perfekt till tacobordet.
Det går liksom inte att föräta sig på en bra guacamole. Gillar man inte koriander så går det fint utan.