Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

Löskokt, krämigt eller hårdkokt - vem är du?

av Kristin
2017-April

🐔 Tänk på att:

  • vattnet skall precis täcka äggen.
  • koka äggen i kastrull utan lock.
  • stormkoka inte, äggen kan gå sönder och vattnet kokar bort.
  • spola dem i kallt vatten när de är klara, annars fortsätter ”kokningen”.
  • fler ägg kräver lite längre koktid.
  • om du förvarar äggen i kylen, så låt dem gärna rumstempereras ett tag innan de läggs ner i kokande vatten, annars är det risk att de spricker.
  • fler faktorer som spelar in: vad du har för ägg, spis, kastrull och just din definition är av löskokt, mjukkokt och hårdkokt.

🐔 Kallt vatten

Lägger du ner äggen i kallt vatten som sedan får koka upp så blir tiden ungefär:  (ta tiden från när vattnet börjar sjuda eftersom det tar så olika lång tid för en spisplatta att bli varm)  

  • 2-3 min: löskokt
  • 5-6 min: krämig gula
  • 8-9 min: hårdkokt ägg

🐔 Kokande vatten

Lägger du ner äggen direkt i kokande vatten så blir koktiderna ungefär:

  • 4-5 min: löskokt ägg.
  • 7-8 min: krämig gula
  • 9-10 min: hårdkokt ägg.

/Kristin

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB