Löskokt, krämigt eller hårdkokt - vem är du?
av Kristin
Tänk på att:
- vattnet skall precis täcka äggen.
- koka äggen i kastrull utan lock.
- stormkoka inte, äggen kan gå sönder och vattnet kokar bort.
- spola dem i kallt vatten när de är klara, annars fortsätter ”kokningen”.
- fler ägg kräver lite längre koktid.
- om du förvarar äggen i kylen, så låt dem gärna rumstempereras ett tag innan de läggs ner i kokande vatten, annars är det risk att de spricker.
- fler faktorer som spelar in: vad du har för ägg, spis, kastrull och just din definition är av löskokt, mjukkokt och hårdkokt.

Kallt vatten
Lägger du ner äggen i kallt vatten som sedan får koka upp så blir tiden ungefär: (ta tiden från när vattnet börjar sjuda eftersom det tar så olika lång tid för en spisplatta att bli varm)
- 2-3 min: löskokt
- 5-6 min: krämig gula
- 8-9 min: hårdkokt ägg
Kokande vatten
Lägger du ner äggen direkt i kokande vatten så blir koktiderna ungefär:
- 4-5 min: löskokt ägg.
- 7-8 min: krämig gula
- 9-10 min: hårdkokt ägg.
/Kristin