Sent 1800-tal infördes begränsningar för när man fick fiska kräftor i svenska sjöar. Detta för att skydda från överfiske och utrotning. Då förbjöds fiske under juni och juli, så att kräftan hann växa till sig.
Förbudet utökades senare till att gälla från 1 november till 7 augusti klockan 17.00. Ännu lite senare, si så där 100 år, korrigerades det till kl. 17.00 första onsdagen i augusti.
1994 avskaffade vi det här regelverket, men det finns fortfarande regler för hur och när de får fiskas. Det krävs till exempel ett särskilt tillstånd.
Det finns även naturliga anledningar att vänta med fisket. Kräftorna byter skal under sommaren och behöver växa till sig i lugn och ro.
Det finns säkerligen även många lokala regler då det blir allt vanligare att folk planterar in egna kräftor i sina sjöar och vattendrag. Och för att få göra det finns det ett regelverk som Länstyrelsen kontrollerar.
Det verkar inte helt enkelt att få tillstånd eftersom det är ganska stor risk för kräftpest och övergödning av vattendrag, men tänk så härligt om man skulle ha möjlighet att fiska kräftor i sin trädgård.
Hursomhelst, dags att börja tänka kräftskiva och som vanligt finns det fullt med bra recept som ni har delat med er av. Vi länkar till några och hojta gärna om ni har egna favoriter.
Skulle det vara så att ni får kräftor över från skivan, så skala upp dem på kvällen och använd i en god sommarsallad nästa dag. Här ovan en Svensk caesarsallad med kräftstjärtar.
Och alla kräftskalen som ni får över, ta tillvara på dem och koka kräftfond. Inte alls så krångligt som man kan tro.
Istället för den traditionella västerbottenostpajen kan dessa fyllda cheddarostkorgar serveras till kräftorna! Korgarna funkar även bra som förrätt.
Mycket goda till förrätter bl.a [recept sparrispannacotta] el. drinkar. Blir ca 14 st beroende hur stora man vill ha dem.
Himmelskt god "dippa" till bl.a kokta havskräftor!
Gott till grillad fisk! Och till fisksoppa! Men även till att doppa räkorna i! Smaskens!
Jättegott till sommarens mat!
Ett bröd som ska jäsa länge
Lite pyssligt, men verkligen värt besväret bara man har tiden. Herrn i huset tyckte att detta var det bästa jag gjort under året, så min slutsats är att ju fler godsaksrester man hittar i torrskafferiet desto bättre.
Fräsch potatissallad till grillat, testa oxå med en crème fraîce-bas istället för olivolja.
Lätt och god förrätt
Alltid ett säkert kort. Jag brukar variera pajskalet med frön, nötter och olika mjölsorter
Vi brukar frysa in de lite mindre kräftorna vi får vid det årliga kräftfisket och koka denna underbara soppa på.
En fond som görs på kräft-eller räkskal. Fonden kan frysas in. Mycket godare än en köpesbuljong och man vet vad som är i den.
Skulle ni få kräftor över från kräftskivan, skala upp dem och använd i en sommarsallad nästa dag. Här i en svensk caesarvariant med lagrad ost, grovkornig senap och pepparrot.