Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Michael Krantz

KRÄFTPREMIÄR

av Kristin
2022-Augusti

Sent 1800-tal infördes begränsningar för när man fick fiska kräftor i svenska sjöar. Detta för att skydda från överfiske och utrotning. Då förbjöds fiske under juni och juli, så att kräftan hann växa till sig. 

Förbudet utökades senare till att gälla från 1 november till 7 augusti klockan 17.00. Ännu lite senare, si så där 100 år, korrigerades det till kl. 17.00 första onsdagen i augusti.

1994 avskaffade vi det här regelverket, men det finns fortfarande regler för hur och när de får fiskas. Det krävs till exempel ett särskilt tillstånd. 

Det finns även naturliga anledningar att vänta med fisket. Kräftorna byter skal under sommaren och behöver växa till sig i lugn och ro. 

Det finns säkerligen även många lokala regler då det blir allt vanligare att folk planterar in egna kräftor i sina sjöar och vattendrag. Och för att få göra det finns det ett regelverk som Länstyrelsen kontrollerar. 

Det verkar inte helt enkelt att få tillstånd eftersom det är ganska stor risk för kräftpest och övergödning av vattendrag, men tänk så härligt om man skulle ha möjlighet att fiska kräftor i sin trädgård. 

Hursomhelst, dags att börja tänka kräftskiva och som vanligt finns det fullt med bra recept som ni har delat med er av. Vi länkar till några och hojta gärna om ni har egna favoriter. 

35035564.jpg

Skulle det vara så att ni får kräftor över från skivan, så skala upp dem på kvällen och använd i en god sommarsallad nästa dag. Här ovan en Svensk caesarsallad med kräftstjärtar.

Och alla kräftskalen som ni får över, ta tillvara på dem och koka kräftfond. Inte alls så krångligt som man kan tro.

Linked recipes
  • Kräftor
  • kräftskiva
  • skaldjur
  • augusti

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB