Kokaihop logoKokaihop logo
bild av kristin

Ta hand om SILLEN!

av Kokaihop
2021-Juni

Den är en självklar gäst vid alla våra högtider, men sillen är sällan bjuden på middag därimellan. Märkligt ändå? 

Mycket ligger i att vi sammankopplar sill med inläggning, att vi sammakopplar den med högtider och då även att den skall ätas på ett visst sätt. Sill är dock en alldels för bra fisk för att stanna där.

Så ät mer sill i alla former, och välj fisk med omsorg.
Genom att alltid välja KRAV-märkt, MSC-märkt eller ASC-märkt fisk när du handlar är du med och påverkar vilken fisk som butikerna väljer att köpa in. Våra val gör stor skillnad. Här kan du läsa mer om MSC-märkning.

 

Hur länge står sig inlagd sill?
Hållbarhet för öppnade sillburkar varierar lite, det som spelar in är:

  • Att man ställer in burken i kyl direkt efter måltid.
  • Att sillen är täckt av lag.
  • Att man använder rena bestick när man tar sillen. Besticken skall alltså inte ha varit någonannanstans. 
  • Har man lagt in sillen själv, så skall man använda rena redskap och bra produkter. 

Sill i klarlag: industritillverkad sill i 1-2 månader. Egentillverkad 3-4 veckor.

Sill i krämig sås: 2-3 veckor beroende på att den oftast innehåller mejeriprodukter samt saknar den syra som sill i klar lag ligger i.

Hur vet man?
Som alltid lukta, titta, smaka, är det något som ser konstigt ut så släng. 

Halvfulla öppnade burkar 

Den enklaste lösningen -  Ät upp dem! 
Gott på knäckemacka, till ägg, i en tunnnbrödsklämma. Närproducerat, miljövänligt och nyttigt så det förslår.

 

Krämiga sillar
Sillgubbröra   - Blanda hackat kokt ägg med en gnutta crème fraiche, finhackad rödlök och dill och fint tärnad sill. Servera på knäckebröd, grovt dansk rågbröd eller kavring som förrätt.

Ge sillen ny smak
Krämig sill är gott, men kanske att man har tröttnat på smaken. Då kan man sploa av den, spara sillen och ge den nytt liv. Som den här Gubbröran nedan. 

Klar sillSmaksätt potatisgratäng, grönsaksgratäng, gratäng och andra saker i form.
Matjessill eller inlagd sill med brynt smör, finhackad lök och riven färsk pepparrot. 


 

Mer sillrecept nedan.

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB