Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin Johansson

Smör vs margarin - vad väljer vi?

av Kokaihop
2022-Oktober

Vad är smör.
Smör är en mejeriprodukt som består av kärnad grädde, för att få mer smak syras och saltas smöret genom att man tillsätter mjölksyrakulturer och salt.
Alltså bara naturliga tillsatser. 

Smör framställs genom grädde vispas till en grynig massa. Efter sköljning och saltning arbetas smörkornen ihop till färdigt smör som syras med mjölksyrebakterier.

Vad är margarin?
Huvudingredienserna i margarin är vegetabiliska oljor, mjölk och vatten. Sen tillkommer även en del tillsatser, såsom lecitin (E 322), salt, aromämnen, stärkelse och vitamin A och D.

För att vätskan och fettet ska binda samman när man gör margarin tillsätts lecitin (e-nummer E 322.) För att få den rätta ”smöriga” smaken tillsätts aromämnen och salt. För att få rätt fasta konsistens tillsätts stärkelse eller gelatin.

Fördelar med smör:

  • Naturliga ingredienser
  • Naturlig smakförstärkare,
  • Smaken kan även skifta karaktär beroende på hur det använts. Brynt, skirat och vispat smör har olika och unika smaker vardera.
  • Inbyggd stektermometer i smör- När smörklicken smält och slutat fräsa i stekpannan är det dags att lägga i dina råvaror. 
  • Smör ger mer pengar till bonden - Ju mindre behandlad en produkt är, desto mer av varuintäkterna går till bonden i stället för till industrin.

Nackdelar:

  • kostar mer än margarin (fast det beror på hur man räknar, vad är det egentligen man betalar för)

Fördelar med margarin:

  • Billigt
  • Kan göras helt växtbaserat, alltså bra veganalternativ
  • Finns med lättalternativ

Nackdelar:

  • Innehhåller tillsastser
  • Innehåller ofta palmolja pga billig råvara. 
     

Kritik mot margarin
Det finns gott om kritik mot margarin, och mycket grundar sig i att vi jämför produkterna på ett orättvist sätt. Det är två skilda produkter som fyller olika funktioner på livsmedelsmarknaden.  

Om vi går tillbaka några år.
Min mormor som var nyblien hemmafru under efterkrigstiden använde margarin för att det var det som gick att få tag på, samt en billigre produkt.
Att smör var en godare produkt rådde det inga tvivel om. Det användes med vördnad när  mördegskakorna skulle bakas eller köttbullarna stekas.
Det var en fråga om tillgång, pris, smak och tillfälle. En hemmafrus prioriteringar. 

Min mamma gjorde samma val, med undantag att tillgången var god. Men pris, smak och tillfälle valdes med omsorg.

Och även jag gör val. Mina val baseras på smak, tillsatser, klimat och om det är någon vid bordet som enbart äter växtbaserat.

Smör är ett av våra livsmedel som ökar mycket i pris nu, så vi får se vad som händer frammåt i tiden. Kanske gör vi andra val och prioriteringar om ett tag.

Linked recipes
  • smör
  • smörgåsmargarin
  • bordsmargarin
  • bregott
  • margarin
  • livsmedelskunskap
  • livsmedel
  • köksskola

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB