Vad är smör.
Smör är en mejeriprodukt som består av kärnad grädde, för att få mer smak syras och saltas smöret genom att man tillsätter mjölksyrakulturer och salt.
Alltså bara naturliga tillsatser.
Smör framställs genom grädde vispas till en grynig massa. Efter sköljning och saltning arbetas smörkornen ihop till färdigt smör som syras med mjölksyrebakterier.
Vad är margarin?
Huvudingredienserna i margarin är vegetabiliska oljor, mjölk och vatten. Sen tillkommer även en del tillsatser, såsom lecitin (E 322), salt, aromämnen, stärkelse och vitamin A och D.
För att vätskan och fettet ska binda samman när man gör margarin tillsätts lecitin (e-nummer E 322.) För att få den rätta ”smöriga” smaken tillsätts aromämnen och salt. För att få rätt fasta konsistens tillsätts stärkelse eller gelatin.
Fördelar med smör:
Nackdelar:
Fördelar med margarin:
Nackdelar:
Kritik mot margarin
Det finns gott om kritik mot margarin, och mycket grundar sig i att vi jämför produkterna på ett orättvist sätt. Det är två skilda produkter som fyller olika funktioner på livsmedelsmarknaden.
Om vi går tillbaka några år.
Min mormor som var nyblien hemmafru under efterkrigstiden använde margarin för att det var det som gick att få tag på, samt en billigre produkt.
Att smör var en godare produkt rådde det inga tvivel om. Det användes med vördnad när mördegskakorna skulle bakas eller köttbullarna stekas.
Det var en fråga om tillgång, pris, smak och tillfälle. En hemmafrus prioriteringar.
Min mamma gjorde samma val, med undantag att tillgången var god. Men pris, smak och tillfälle valdes med omsorg.
Och även jag gör val. Mina val baseras på smak, tillsatser, klimat och om det är någon vid bordet som enbart äter växtbaserat.
Smör är ett av våra livsmedel som ökar mycket i pris nu, så vi får se vad som händer frammåt i tiden. Kanske gör vi andra val och prioriteringar om ett tag.
Bregottkakor i småbrödsformar.
Enkla att göra och goda är dom också.
Jättegoda kakor, jättesmuliga så man får ta den i en hel tugga.
Min mormor och morfar hade bageri en gång i tiden och jag har nu varit i deras recept och rotat runt efter mina favoriter!
Dryga ut vanligt smör. Blir lite nyttigare på mackan. Receptet kommer från ett Hälsohem. Smakar ungefär som Bregott.
Eget bredbart smör.
Lättbakad och god kaka som räcker till många. Bra att ha redo i frysen när det kommer fikagäster. Hur mycket rabarber och smör man vill använda väljer man själv.
Att göra eget smörgåsmargarin är ett enkelt sätt att spara in några slantar, det är även ett bra sätt att vispa ihop ett smör som smakar och innehåller precis det man vill att det ska göra.