Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Så länge håller maten i kylen

av Kokaihop
2018-Juli

Ägg (okokta)

Bäst före-datum på ägg sätts 28 dagar från värpdagen. Men hållbarheten är längre än så. Om du förvarar äggen i kylskåp med den spetsiga delen nedåt har svenska ägg en hållbarhetstid på 2-3 månader.


Mjölk

Minst fyra dagar efter utgånget bäst före datume är mjölken i stort sett oförändrad i kvalitet, om du förvarat den kallt och inte låtit den stå framme länge i rumstemperatur. Högst +8 grader i kylen är vad som gäller. Helst kallare. Mjölk som är gammal och dålig luktar surt och skär sig när du häller den i kaffet.


Kokt pasta

Har du +4-5 grader i kylen håller sig pastan fräsch i minst fem dagar.
 

Kokt ris

Har du +4-5 grader i kylen håller sig riset fräscht i minst fem dagar. Ris behöver du kyla fort om du ska kunna spara det. Extra viktigt att tänka på när du kokar stora mängder ris.


Yoghurt

Håller du bara yoghurten ordentligt kyld och fri från brödsmulor håller den oftast 7–10 dagar efter bäst före-datum.


Grädde

Grädde som fått stå i kylen har en hållbarhet på minst 3-4 dagar efter bäst före-datumet har passerat.


Crème fraiche

Har du bara crème fraiche ordentligt kyld håller den oftast 7–10 dagar efter bäst före-datum.


Vin

En öppnad vinflaska klarar sig oftast en vecka utan några problem, och oftast ängre om du förvarar det svalt. En gillar sina viner superfräscha medan andra faktiskt kan föredra viner som oxiderat lite. Generellt gäller samma sak för både rött och vitt vin.


Kokta ägg

Ett hårdkokt ägg håller sig i minst en vecka i kylen.


Skaldjur i lag (öppnad förpackning)

2 dagar


Kokta räkor i papperspåse

2 dagar


Färsk fisk

Max 2 dagar. Ju närmare 0 grader, desto bättre håller färsk fisken i kylen. Hemma i kylskåpen har vi ofta 8 grader. Sänk gärna temperaturen i kylen eller lägg frysklampar på och under den färska fisken så håller den längre.


Kallrökt lax (öppnad förpackning)

3-4 dagar


Varmrökt lax (öppnat förpackning)

Upp till en vecka


Gravad lax (öppnad förpackning)

3-4 dagar. Lägg gärna över fisken på ett fat och täck med plast.


Köttfärs

Butikspackad köttfärs ska du använda senast på den sista förbrukningsdag som står stämplad på förpackningen, annars bör du frysa in den. Om färsen är förpackad i vakuum eller med modifierad atmosfär i tät förpackning har den längre hållbarhet förutsatt att förpackningen är hel. Snabbt in med köttfärsen i kylens kallaste del, +4 grader är en bra temperatur. 

 

Foto: Shutterstock

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB