Stirra dig inte blind på bäst före datum. Det allra bästa sättet att ta reda på om maten fortfarande går att äta är att använda dina sinnen - titta, lukta och smaka på maten.
Hygien är a och o när du lagar mat och hanterar livsmedel. Du har säkert hört det förut, men det tåls att säga igen - att hålla en god hygien när du lagar mat är viktigt.
"Stoppa inte tillbaka sleven i bunken efter du har slickat på den. Enzymerna i saliven förstör såsen." Har du läst den förut? Texten stod förr på förpackningarna till snabbmarsansås. Kanske kan det tyckas självklart att inte slicka på sleven och sedan röra runt i bunken igen. Samma princip gäller faktiskt när du hanterar alla sorters livsmedel. Bakterier förkortar hållbarheten.
Händerna är fulla med bakterier som försämrar matens hållbarhet. Så innan du greppar köttbiten eller fisken nästa gång. Tvätta händerna en extra gång, så gör du både dig själv och miljön en tjänst. Håller du rent och fräscht vid matlagning och hantering av livsmedel håller även maten sig fräsch längre och håller bättre.
Visste du att ...
... hållbarhetsmärkningen bäst före är ingen regel, utan en rekommendation från tillverkaren. Det går oftast att äta livsmedlet flera dagar till om det har förvarats rätt.
... sista förbrukningsdag innebär däremot att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet passerat.
Så länge håller maten i frysen
Har du mycket mat som bara ligger där i frysen? Så vet du om den är okej att äta. Här är hela listan på de vanligaste livsmedlen och hur länge de håller sig i frysen:
Frukt och grönt
Frukt - 12 månader
Bär - 12 månader
Grönsaker - 12 månader
Svamp - 12 månader
Kött och fisk
Kött, magert - 12 månader
Kött, fett - 6 månader
Köttfärs - 3 månader
Fisk, mager - 6-8 månader
Fisk, fet - 3-4 månader
Färdiglagad mat (beroende på fetthalt) - 3-6 månader
Inälvsmat - 3 månader
Bröd och bakverk
Matbröd - 12 månader
Vetebröd - 6 månader
Finare bakverk och kakor - 3 månader
Wienerbröd - 3 månader
Visste du att...
Ju mer fett maten innehåller, desto kortare blir matens hållbarhet i frysen.
Källa: Släng inte maten: ta tillvara allt du handlar / Birgitta Rasmusson och slangintematen.se