Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Så länge håller maten

av Kokaihop
2015-April

Stirra dig inte blind på bäst före datum. Det allra bästa sättet att ta reda på om maten fortfarande går att äta är att använda dina sinnen - titta, lukta och smaka på maten.

Hygien är a och o när du lagar mat och hanterar livsmedel. Du har säkert hört det förut, men det tåls att säga igen - att hålla en god hygien när du lagar mat är viktigt. 

"Stoppa inte tillbaka sleven i bunken efter du har slickat på den. Enzymerna i saliven förstör såsen." Har du läst den förut? Texten stod förr på förpackningarna till snabbmarsansås. Kanske kan det tyckas självklart att inte slicka på sleven och sedan röra runt i bunken igen. Samma princip gäller faktiskt när du hanterar alla sorters livsmedel. Bakterier förkortar hållbarheten.

Händerna är fulla med bakterier som försämrar matens hållbarhet. Så innan du greppar köttbiten eller fisken nästa gång. Tvätta händerna en extra gång, så gör du både dig själv och miljön en tjänst. Håller du rent och fräscht vid matlagning och hantering av livsmedel håller även maten sig fräsch längre och håller bättre.

 

Visste du att ...

... hållbarhetsmärkningen bäst före är ingen regel, utan en rekommendation från tillverkaren. Det går oftast att äta livsmedlet flera dagar till om det har förvarats rätt.

... sista förbrukningsdag innebär däremot att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet passerat.

 

Så länge håller maten i frysen

Har du mycket mat som bara ligger där i frysen? Så vet du om den är okej att äta. Här är hela listan på de vanligaste livsmedlen och hur länge de håller sig i frysen:

 

Frukt och grönt

Frukt - 12 månader
Bär - 12 månader
Grönsaker - 12 månader
Svamp - 12 månader

 

Kött och fisk

Kött, magert - 12 månader
Kött, fett - 6 månader
Köttfärs - 3 månader
Fisk, mager - 6-8 månader
Fisk, fet - 3-4 månader
Färdiglagad mat (beroende på fetthalt) - 3-6 månader
Inälvsmat - 3 månader

 

Bröd och bakverk

Matbröd - 12 månader
Vetebröd - 6 månader
Finare bakverk och kakor - 3 månader
Wienerbröd - 3 månader

 

Visste du att...

Ju mer fett maten innehåller, desto kortare blir matens hållbarhet i frysen. 

 

4 tips på hur du får maten att hålla bättre:

  • Håll maten kall. Se till att alla varor som ska stå i kylen kommer dit snabbt. En bruten kylkedja påverkar alltid livsmedel.

     
  • Lämna inte öppnade förpackningar framme. Ställ alltid tillbaka mejerivaror och charkvaror i kylen så fort som möjligt. Särskilt viktigt är det på sommaren.
     
  • Frys in brödet. Bröd torkar lätt eller möglar när förpackningen öppnas. Satsa på färdigskivat bröd och frysa in halva brödet direkt och bara ta ut det som behövs, om du ofta får slänga gammalt bröd.
     
  • Rätt temperatur i kylen. Sänk temperaturen från +8 till +6 grader. Det gör stor skillnad för hållbarheten till det bättre. Den något högre energiförbrukning i el ger mindre energiförbrukning i mängden mat som måste slängas.

 

Förvara maten rätt

  • Köttfärs och inälvsmat: bör förvaras i kylskåp och tillagas på inköpsdagen, eller frysas in direkt eftersom de är känsliga.
  • Färsk fisk och kött: bör förvaras övertäckt i kylskåp. Öppnar du förpackningen bör du tillaga maten så fort som möjligt.
  • Rökt fisk och kött: har bättre hållbarhet än flera andra livsmedel, men bör förvaras i kylskåp utan täckande plast.
  • Korv, chark och smörgåspålägg: bör förvaras i kylskåp, öppnade förpackningar bör användas inom några dagar, om det inte är rökta livsmedel som håller längre.
  • Färska grönsaker: bör förvaras i kyl- eller svalskåp antingen i en grönsakslåda med lock eller i en plastpåse.
  • Gurka, tomat, paprika: bör förvaras i svalskåp och i en grönsakslåda. Behåll plastfolien runt gurkan för att den ska hålla bättre.
  • Potatis: bör förvaras luftigt och mörkt i antingen kyl- eller svalskåp. Inte kallare än +4 grader.
  • Rotfrukter: bör förvaras i en öppen plastpåse och i grönsakslåda i kyl- eller svalskåp.
  • Färsk frukt: bör förvaras i kyl- eller svalskåp. Obs! Banan och melon tål inte kylskåpstemperatur.
  • Färska bär: bör förvaras osköljda i kylskåp tills du ska äta eller laga till dem.
  • Mjukt bröd: bör förvaras i rumstemperatur. Grovt bröd håller längre än ljust och vitt bröd.
  • Helkonserv: kan, om förpackningen eller burken är oöppnad, förvaras i rumstemperatur.
  • Kylkonserv: kylkonserver som sill, kaviar och ansjovis bör förvaras i kylskåp.

 

Källa: Släng inte maten: ta tillvara allt du handlar / Birgitta Rasmusson och slangintematen.se

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB