bild av Kokaihop

Maten vi åt på 70-talet

av Kokaihop
Publicerad - 2015 Mar 23rd
Uppdaterad - 2015 Mar 23rd

Fantomen, ABBA, LP-skivor och färgteve, solidaritet och platåskor, men vad åt man egentligen på 70-talet? Här är maten vi åt på 70-talet.

70-talet var årtiondet när hamburgare och pizza blev folkliga och planksteken dök upp. I skolan levde husmanskosten kvar. På lunchtallriken fick hungriga skolbarn dillkött, pölsa och kalops. Kanske inte alltid i de mest smakliga varianterna.

På 70-talet tänkte man praktiskt och snabblagat och man åt ofta maträtter säsongsvis, för man kunde inte köpa allt året runt. Kassler, blodpudding och fiskpinnar var just praktiskt och snabblagat. Varma mackor med gräddstuvade champinjoner var en lifesaver.

Ananasgratinerad kassler och flygande jakob bjöds det på till helgen eller kanske en chili con carne. Man drack hemmagjord sangria i kanna med skivad apelsin i skenet av stearinljus som satt i en tom vinflaska där stearinet runnit över etiketten och knaprade salta pinnar. Och läsken, den dracks i 33-centilitersflaskor.

Någon visade visst hur man gjorde glassdrinkar (läs milkshakes) på teve och vips mixade hela svenska folket glassdrinkar ute i stugorna.

Här är maträtterna vi åt på 70-talet

Chili con carne

Typisk bjudmat på 70-talet, i alla fall i de yngre hemmen.

Falukorv i ugn

Klassikern falukorv tillagad i ugn i sällskap av tomat, senap och ost och gärna också potatismos i samma form.

Flygande Jacob

70-talssuccén vi idag undrar hur den ens kom till? Hur kom man liksom på idéen att blanda kyckling, banan, jordnötter och kryddda med chilisås på flaska? Första gången receptet dök upp ska ha varit i Allt om Mat 1976.

Fyllda paprikor

Paprikor fyllda med någon köttfärsröra och gärna också ostgratinerade.

Hawaiikassler (kassler i ugn)

Kassler med ananas uppfyller helt klart kriterierna för 70-talsmat. Snabbt och praktiskt. Ananas på burk skulle det vara.

Mandelfisk

Mandel på ugnsfisken var tufft på 70-talet. Och helrätt. Fisken var torsk. Att den några decennier senare nästintill skulle ta slut anade ingen då.

Ostfondue

Nu snackar vi 70-tal! Ostfonduen hörde definitivt till de riktigt trendiga maträtterna på 7-talet. Ostfonduen var så het att den hängde med en bra bit in på 80-talet.

Oxfilé Provencale

Råstekt potatis, vitlök, persilja, tomater och oxfilé såklart. Oxfilé Provencale sopade mattan med den också så populära entrecoten med grönpepparsås.

Smörgåstårta

Smörgåstårtan blev omåttligt populär under 1970-talet. Vitt bröd med lager av majonnäs, rökt lax, räkor, skinka, gurka och ägg. Mums!

Vi åt också …

Drömskinka

Skinka, grädde och tomat i en ugnsform och gärna portvin eller annat vin. Ja, det är grunden i drömskinka. Sedan fanns det ju så klart variationer.

Entrecote med grönpepparsås

70-talets paradnummer och pommes frites skulle det vara till. Det här åt man gärna på restaurang, men även hemma när det skulle vankas finmiddag.

Ostsufflé

Ost i var riktigt inne. I ostsufflén passade alla sorters hårdost, (eller kanske snarare ostkanter), men gärna Grevé.

Nasi Goreng

Exotiskt pytt i panna i indonesisk tappning. Ärtor, hackad paprika, kyckling och räkor.

    Kokaihop är sveriges största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    Kokaihop i mobilen

    © 2019 Kokaihop Media AB