70-talet var årtiondet när hamburgare och pizza blev folkliga och planksteken dök upp. I skolan levde husmanskosten kvar. På lunchtallriken fick hungriga skolbarn dillkött, pölsa och kalops. Kanske inte alltid i de mest smakliga varianterna.
På 70-talet tänkte man praktiskt och snabblagat och man åt ofta maträtter säsongsvis, för man kunde inte köpa allt året runt. Kassler, blodpudding och fiskpinnar var just praktiskt och snabblagat. Varma mackor med gräddstuvade champinjoner var en lifesaver.
Ananasgratinerad kassler och flygande jakob bjöds det på till helgen eller kanske en chili con carne. Man drack hemmagjord sangria i kanna med skivad apelsin i skenet av stearinljus som satt i en tom vinflaska där stearinet runnit över etiketten och knaprade salta pinnar. Och läsken, den dracks i 33-centilitersflaskor.
Någon visade visst hur man gjorde glassdrinkar (läs milkshakes) på teve och vips mixade hela svenska folket glassdrinkar ute i stugorna.
Typisk bjudmat på 70-talet, i alla fall i de yngre hemmen.
Klassikern falukorv tillagad i ugn i sällskap av tomat, senap och ost och gärna också potatismos i samma form.
70-talssuccén vi idag undrar hur den ens kom till? Hur kom man liksom på idéen att blanda kyckling, banan, jordnötter och kryddda med chilisås på flaska? Första gången receptet dök upp ska ha varit i Allt om Mat 1976.
Paprikor fyllda med någon köttfärsröra och gärna också ostgratinerade.
Kassler med ananas uppfyller helt klart kriterierna för 70-talsmat. Snabbt och praktiskt. Ananas på burk skulle det vara.
Mandel på ugnsfisken var tufft på 70-talet. Och helrätt. Fisken var torsk. Att den några decennier senare nästintill skulle ta slut anade ingen då.
Nu snackar vi 70-tal! Ostfonduen hörde definitivt till de riktigt trendiga maträtterna på 7-talet. Ostfonduen var så het att den hängde med en bra bit in på 80-talet.
Råstekt potatis, vitlök, persilja, tomater och oxfilé såklart. Oxfilé Provencale sopade mattan med den också så populära entrecoten med grönpepparsås.
Smörgåstårtan blev omåttligt populär under 1970-talet. Vitt bröd med lager av majonnäs, rökt lax, räkor, skinka, gurka och ägg. Mums!
Skinka, grädde och tomat i en ugnsform och gärna portvin eller annat vin. Ja, det är grunden i drömskinka. Sedan fanns det ju så klart variationer.
70-talets paradnummer och pommes frites skulle det vara till. Det här åt man gärna på restaurang, men även hemma när det skulle vankas finmiddag.
Ost i var riktigt inne. I ostsufflén passade alla sorters hårdost, (eller kanske snarare ostkanter), men gärna Grevé.
Exotiskt pytt i panna i indonesisk tappning. Ärtor, hackad paprika, kyckling och räkor.