Bra kryddor att ha i skafferiet till jul- och godisbaket.
Gamla kryddor & förvaring
Kolla igenom vad som finns hemma och tänk på att även torkade kryddor har ett bäst före datum, och antagligen har ungefär alla hushåll i Sverige för gamla kryddor i sin kryddhylla. Vi är nämligen lite dåliga på att använda våra kryddor. Det blir gärna stående och samlar damm.
Kryddor förvaras bäst där det är svalt och mörkt. I många kök är en vanlig kryddplats ovan spisen. Lättillgänglit men tyvärr inte så bra för kryddornas hållbarhet.
Nu behöver ni inte slänga alla gamla kryddor, men de tappar en viss smak med tiden så det kan krävas att man adderar lite mer.
En bra vana är att alltid, vare sig det är gamla eller nya kryddor, väcka dem till liv. Kicka igång kryddorna så att vi får ut så mycket smak som möjligt från dem.
Mortel & mixer
Att mortla, mala och mixa själv är ett ypperligt sätt att kicka igång en krydda. Smakerna väcks till liv och kommer fram på helt nytt sätt. Testa själv skillnaden på att morla hel kardemumma eller använda finmalen, detsamma gäller för svartpeppar, kummin, fänkål...
En hederlig mortel funkar fint. Vill man mala riktigt fint så tycker jag att det är bäst med en elektrisk kaffekvarn. 🎁 Två bra julklappstips!
Blötlägg
T. ex saffran väcks till liv av att få ligga i blöt. Gärna i en smakrik vätska som lite sprit, men det funkar även fint med med hett vatten
Fräsa på
Alla torkade kryddor som används i matlagning skall helst få fräsa med i ett tidigt skede. Då vaknar de. Färska kryddor däremot, kan vänta tills på slutet av tillagningstiden.
Krydda på rätt sätt
Häll alltid kryddan i handen (eller använd sked) först. På så sätt får du en bättre känsla för hur mycket krydda du faktiskt använder. Du kan alltid smula ner den och väcka den till liv.
Kryddan håller sig fräschare eftersom du inte får in lika mycket fukt som när kryddglaset hålls över den rykande maten.
Du riskerar inte att tappa ner alldeles för mycket.
Våga testa
Julkryddor är tacksamma att variera i olika konstellationer. Ett bra sätt att smaka sig fram är att krydda sin varma dryck.
Testa att smaksätta kaffet med lite kardemumma, låt stjärnanis och kanelstänger dra med i tevattnet eller smaksätt den varma äppelmusten med lite peppar och nejlikor.
Doften av ugnsvarma äpplen och kanel är fullkomligt oemotståndlig. En klassisk kombination som även som dryck sprider lycka och skön värme i kroppen. En ny favorit i koppen!
Jag älskar the och en av mina personliga favoriter är kryddigt! Så jag blandade ihop en egen blandning och de vart väldigt omtyckt!
Chokladdoppade tryfflar med smak av julens mest älskade kryddor.
Det är så mycket smak i den här tryffeln. En härlig blandning av kanel, kardemumma, choklad och jul. Enkel att göra och passar lika bra på godisbordet som att avrunda en middag med.
Både dekorativa och så goda att de bara smälter i munnen. Hur grovt eller fint ni vill mortla kardemumman väljer ni själva.
Fint gul och med härlig julsmak av både saffran och mandel.
Gyllene skorpor med adventssmak.
Lite exotiskt blir kaffet med smaker som saffran och kryddnejlika. Dekorera med en lång kanelstång och en härlig klick saffransgrädde.
En kryddblandning med traditionella julsmaker som passar utmärkt att blanda i olika slags bakverk och desserter.
Julen behöver några småkakor tycker jag.
God likör med smak av choklad. Knyt ett vackert band runt flaskan och du har en perfekt gå-bort-present till jul och advent.
God kola till jul. Smakar som pepparkaksdeg, min 6-åring ville bara ha mer och mer och jag håller med honom, kolan var god.