Regnrusk och höstväder med kyliga vindar som viner runt husknuten. Då passar det extra bra att ställa till med långkok och kura ihop sig i soffan med en god bok medan grytan puttrar på spisen. Låt köket fyllas av härliga dofter från mustiga grytor, smakrika gratänger och goda soppor.
Hösten är årets höjdpunkt för alla matälskare, med massor av fina råvaror. Njut av höstens mat som bär, svamp, rotfrukter skaldjur, vilt och lamm och svenska äpplen.
Hösten är kanske framförallt rotfrukternas tid. Passa på att frossa i rotsaker som morötter, kålrot, rödbetor, rotselleri, polkabeta, gulbeta och rotpersilja.
Rådjur, ren och älg, kalv och lamm är bara några av läckerheterna bland köttet som det finns särskilt gott om under höstmånaderna. För nu pågår nämligen både jakt och slakt, från Lappland i norr till Skåne i söder. Även om det går att få tag på lammkött i stort sett året runt, är hösten lammets verkliga högsäsong.
För alla som älskar fisk och skaldjur är hösten rena festen. Håll ögonen öppna efter abborre, räkor, sej, gädda, gös, långa, hummer, kräftor, krabba, musslor, ostron, vitling, flundra, lubb, sill och strömming.
Ute i naturen svämmar det över av läckerheter som björnbär, äpplen, fläderbär, körsbär, nypon, plommon, lingon, blåbär, kantareller och rönnbär. Passa på att safta och sylta, baka och laga från naturens eget skafferi.
I säsong september-november
|
Otroligt lättlagad och festlig pastarätt. Fredagsmys på 15 minuter...
God och krispig efterrätt som ätes ljummen med glass.
Denna mustiga gryta är ett säkert kort. Svår att misslyckas med.
En maträtt för det festliga tillfället.
Supergod soppa med sötpotatis, linser, chili och kokosmjölk.
God och krämig soppa.
En god liten lunchrätt. Bacon kan bytas ut till halverade skivor bratwurst e.dyl. [recept ullas-grova-brod-2] med en ostskiva på är gott till gratängen. Byt ut blomkålen till broccolli ist och det blir genast lite nyttigare men lika god!
En smakrik gratäng som i alla fall jag bara ville ha mer av! Serverade ryggbiff till, mums!
Ett underbart surdegsbröd med knaprig yta, gräddas i en rund eller oval Järn eller Keramikgryta. Smakar som stenugnsbakat bröd.
Matiga frallor med knaprig yta. Bör bakas i assistent. Surdegsgrund se Smulans recept [recept surdegsgrund-pa-vete-och-apple], för uppfriskning se Smulans recept [recept sa-friskar-du-upp-surdegsgrunden]
Frisk äppelsmak, krämig i mitten och med knaprigt täcke av rostade pumpakärnor och havregryn
man kan äta många bitar.