bild av Kokaihop

Höstens säsongsmat

av Kokaihop
2015-April

Regnrusk och höstväder med kyliga vindar som viner runt husknuten. Då passar det extra bra att ställa till med långkok och kura ihop sig i soffan med en god bok medan grytan puttrar på spisen. Låt köket fyllas av härliga dofter från mustiga grytor, smakrika gratänger och goda soppor. 

Hösten är årets höjdpunkt för alla matälskare, med massor av fina råvaror. Njut av höstens mat som bär, svamp, rotfrukter skaldjur, vilt och lamm och svenska äpplen.

Hösten är kanske framförallt rotfrukternas tid. Passa på att frossa i rotsaker som morötter, kålrot, rödbetor, rotselleri, polkabeta, gulbeta och rotpersilja.

Rådjur, ren och älg, kalv och lamm är bara några av läckerheterna bland köttet som det finns särskilt gott om under höstmånaderna. För nu pågår nämligen både jakt och slakt, från Lappland i norr till Skåne i söder. Även om det går att få tag på lammkött i stort sett året runt, är hösten lammets verkliga högsäsong.

För alla som älskar fisk och skaldjur är hösten rena festen. Håll ögonen öppna efter abborre, räkor, sej, gädda, gös, långa, hummer, kräftor, krabba, musslor, ostron, vitling, flundra, lubb, sill och strömming.

Ute i naturen svämmar det över av läckerheter som björnbär, äpplen, fläderbär, körsbär, nypon, plommon, lingon, blåbär, kantareller och rönnbär. Passa på att safta och sylta, baka och laga från naturens eget skafferi.

I säsong september-november

Grönt    
Aubergin Kronärtskocka Pumpa
Blekselleri Kålrabbi Purjolök
Blomkål Kålrot Rödbetor
Broccoli Lök Rödkål
Bönor Majs Sallad
Fänkål Mangold Savoykål
Grönkål Morötter Selleri
Hasselnöt Palsternacka Spetskål
Jordärtskocka Paprika Svartrot
Kastanjer Pepparrot Svamp
Kryddor, färska Potatis Tomat
     
     
Färska örter    
Citronmeliss Oregano Persilja
Dill Mejram Rosmarin
Dragon Mynta Torkade kryddor
Gräslök Timjan  
     
     
Frukt och bär    
Björnbär Lingon Rönnbär
Fläderbär Nypon Äpplen
Hjortron Plommon  
Körsbär Päron  
     
     
Fisk och skaldjur    
Abborre Kräftor Ostron
Abborre Krabba Räkor
Flundra Lubb Sej
Gädda Långa Sill/strömming
Gös Musslor, repodlade Vitling
Havskatt Odlad, kravmärkt fisk  
Hummer    
     
     
Kött    
Fläskkött Kyckling Vilt
Fågel (anka, gås, kalkon) Lamm  
Kalvkött Nötkött  

 

 

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2019 Kokaihop Media AB