Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

ALASKA POLLOCK - MSC-märkt & så mycket roligare än man kan tro!

av Kokaihop
2021-Januari

Vad är Alaska Pollock för fisk? 
Alaska pollock är en av arterna som vi fiskar mest av i världen. Framförallt av stora Stora fiskenationer är Japan, Korea, Amerika och Ryssland. Stilla havets motsvarighet till vår torsk.  Den är relativt snabbväxande och lever främst på krill, andra små skaldjur och fisk. Honorna fiskas ofta för rommens skull, som sedan förädlas till kaviar. Fisken bereds direkt på fartygen, varpå vi oftast bara träffar på den i fryst form. 

  
ALASKA POLLOCK
FAMILJ: Torskfiskar
LÄNGD: 90cm
VIKT: 4 kg

Är det en blå fisk, dvs mår den bra? 
Väljer vi MSC-märkt Alaska pollock så mår den bra. Den är fiskad på ett hållbart sätt. 

Vad innebär det?
Hållbart fiske innebär att låta tillräckligt mycket fisk vara kvar i haven, skydda deras livsmiljöer och trygga framtiden för de människor som är beroende av fiske för sitt uppehälle. Så hur man fiskar och vart man fiskar spelar roll. 

Fiskemetoder
Vilka fiskemetoder som används beror på vad man fiskar, hur fisken rör sig, vilket djup den lever på, om den lever i stim m.m. Sen finns det bättre och sämre fiskemetoder. Väljer vi MSC - märkt fisk så stöttar vi bra fiskemetoder som genomförs på ett hållbart sätt. 
Alaska pollock fiskas främst med trål.

Flyttrål vs Bottentrål
En trål är ett påsformat nät som dras efter en eller två fiskebåtar.  Antingen en flyttrål närmare ytan eller en bottentrål, beroende på vilken art som fiskas.
Flyttrål är ett vanligt redskap som kan ställas in på önskat djup mellan botten och ytan. Flyttrål är att föredra eftersom det inte påverkar botten. 

→Läs mer om olika fiskemetoder här. 

Matfisken Alaska Pollock
Den har en något tråkig stämpel på sig, kanske för att vi alltid träffar på den i fryst blockform. Anledningen till det är att nästan all fiske bereds direkt ombord på fartygen och tas iland som frysta produkter. Det gör den inte till en sämre fisk utan en smidig och lättjobbad fisk som passar ypperligt i gratäng, gryta eller som här i en Fish´n chips. 

En fördel med fryst fisk är att det oftast inte blir så mycket svinn. Vi tar fram den mängd som behövs och använder den. 

Recept
Barnens favorit alla dagar i veckan. Helst skall det viras in i tidningspapper. Här har vi dubbelpanerat fisken i mjöl och panko och serverar den med klyftpotatis, remouladesås, sallad och citronklyftor. 
→ Mer om hur man får till den perfekta paneringen hittar ni här.

Källor:  MSC, WWF, Norskfisk, Spisa & Livsmedelsverket

Linked recipes
  • MSC
  • fisk
  • hållbart
  • MSC-märkt i fiskdisken

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB