bild av Kokaihop

Frågor och svar om ägg

av Kokaihop
2020-Maj

Mer än bara mat. Ägg är en av våra vanligaste ingredienser och det finns få råvaror som är så roliga att experimentera med som just ägg.

Koka, stek eller vispa. Ägg är lika självklara i pannkakssmeten som i bondomeletten, och vi svenskar älskar ägg.  Bara under påskaftonskvällen äter vi ungefär sex miljoner ägg - i timmen! Och visst är det gott med ägg. Här får du fakta och tips om ägg.

Näringsinnehåll

Äggvitan består av 10% rent protein och 90% vatten. Äggulan däremot innehåller massor av näring i form av mineraler, vitaminer och fett.

Näringsinnehåll per 100 gram ägg:

 • Energi 600 KJ
 • Energi 150 Kcal
 • Protein 13 gram
 • Kolhydrat 1,5 gram
 • Fett 10 gram

  

Koka ägg

Att koka ägg är inte så svårt. Eller? Allt du behöver är minst ett ägg och en kastrull med vatten. Men sedan då?

Koktiden för ägg varierar beroende på om du vill ha ditt ägg löskokt, medel- eller hårdkokt och är beroende av om du lägger ägget i kallt eller kokande vatten.

Variant 1:

Lägger du äggen i kallt vatten som sedan får koka upp blir koktiderna följande:

 • Ca 2 min för löskokt ägg
 • Ca 5 min för mjukkokt ägg
 • Ca 8 min för hårdkokt ägg.

Variant 2:
Lägger du äggen direkt i kokande vatten i en kastrull blir koktiderna följande:

 • Ca 3 min för löskokt ägg
 • Ca 6 min för mjukkokt ägg
 • Ca 10 min för hårdkokt ägg

Tänk på att...

... vattnet precis ska täcka äggen.

... koka äggen i kastrull utan lock.

... spola äggen i kallt vatten innan du serverar dem så att kokningen avstannar. 

Välj rätt ägg

När du köper ägg i butik kan du ta hjälp av de märkningsregler som finns. Alla ägg av klass A - de ägg som säljs i butik - måste nämligen märkas enligt strikta regler. Ägg som säljs på torg och marknader och direkt ute på gårdar runt om i Sverige behöver inte märkas.

Märkningar på ägg:

Det finns olika slags ägg - från burhöns, sprätthöns, frigående höns och KRAV-höns. För att veta säkert från vilka höns äggen kommer kan du kolla på koden som finns på både kartongen och direkt på äggen. Så här kan en sådan kod se ut: 1SE999-00. Den första siffran anger nämligen produktionsmetod.

 • 0 - ekologisk produktion
 • 1 - frigående höns utomhus
 • 2 - frigående höns inomhus
 • 3 - burhöns

Öppna kartongen och titta på äggets stämpel, för det har nämligen förekommit att ägg har packats om. Så vill du vara helt säker på vilka ägg du köper med dig hem kan det vara en god idé.

Storlekar på ägg:

Ägg finns i olika storlekar ute i butikerna. För de allra flesta recept bör du utgå frånmedelstora ägg. Har du råkat köpa små ägg kan du behöva ta något extra ägg för att det ska bli rätt mängd.

 • S – små, under 53 gram
 • M – medelstora, 53 till 62 gram
 • L – stora, 63 till 72 gram
 • XL – mycket stora ägg, 73 gram eller mer

3 tips!

När du vispar maräng, använd rumstempererade ägg, då blir de lättare att vispa upp. Se även till att vispa marängen i en helt ren och fettfri skål, annars går ägget inte att vispa till skum.

När du penslar bröd med ägg, vispa upp ägget med lite vatten, då får du en brunare och vackrare yta på bröden.

Använd svag värme när du steker ägg, förutom på slutet då du kan höja värmen. Det förhindrar att ägget fastnar i stekpannan.

Förvaring och hållbarhet

Förvara dina ägg i kylskåp för då håller de bra och länge. Äggkvaliteten försämras snabbt i rumstemperatur.

Även om äggförpackningarna är försedda med bäst före-datum, håller äggen betydligt längre om de förvaras rätt i kylen.

Undvik att ha starkt luktande livsmedel i kylskåpet tillsammans med ägg. Äggen kan nämligen suga åt sig lukt, smak och bakterier från andra livsmedel genom sitt porösa skal.

Starkt luktande livsmedel bör du därför helst förvara i burkar med lock om de delar kylskåp med ägg.

Hårdkokta ägg håller sig upp till en vecka i kylskåp om de inte skalas. Skalade kokta ägg bör du äta upp inom 2-3 dagar.

Testa om ägget är färskt

Färskt eller inte? Så här gör du för att ta reda på det.

Metod 1. Lägg i vatten. Genom att lägga ett ägg i vatten kan du få reda på hur färskt ägget är. Ett färskt ägg lägger sig på botten, ett ägg som är veckogammalt reser sig upp till hälften medan ett ägg som är mer än tre veckor gammalt ställer sig upp helt i vattnet med den trubbiga delen av änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan gör du bäst i att inte äta det alls, för då är det riktigt gammalt.

Metod 2. Knäck och titta. Om du knäcker ägget kan du också se om ägget är färskt eller inte genom att titta på gulan och vitan. Är ägget färskt har det en hög gula och vitan ligger tätt runt gulan. 

Visste du att...

... äggula koagulerar vid 65-70 grader Celsius och äggvita vid 60-65 grader Celsius. Genom att spä ut ägget med vatten kan man höja koagulationstemperaturen något.

... bruna höns oftast värper bruna ägg och vita höns oftast värper vita ägg. Men självklart kan det variera, som med så mycket annat i naturen.

... ett ägg som är kokt snurrar snabbt och jämt om du snurrar det, medan ett okokt ägg snurrar långsamt och ojämnt.

Mer än bara mat. Ägg är en av våra vanligaste ingredienser och det finns få råvaror som är så roliga att experimentera med som just ägg.

16 hårdkokta äggfakta

1. Ägg med vita skal kommer från hönor med vita fjädrar, ägg med bruna skal kommer från hönor med bruna fjädrar.

2. Ett äggskal har ungefär 17000 porer.

3. Förutom hönsägg kan du även äta ägg av bland annat gås, vaktel, anka, struts och emu.

4. Det största ägget läggs av strutsen och det kan väga hela 2 kilo.

5. För att kontrollera om ett ägg är färskt eller lite äldre kan du stoppa ner det i en
skål med vatten. Om det sjunker är det färskt, om det flyter är det inte färskt.

6. Det är svårare att skala färska ägg. Skalet fastnar när du ska plocka bort det.

7. Om du inte vet om ett ägg är kokt eller rått kan du snurra på det. Om ägget snurrar dåligt och långsamt är det rått, snurrar det däremot fort och snyggt kan du ge dig på att det är kokt.

8. En höna lägger ungefär 250-300 ägg per år. Det är mycket mer än förr, eftersom raserna är framavlade för att värpa. De tio svenska lantraser som har räddats till eftervärlden värper ungefär hälften så mycket. Bruna höns värper som regel något färre ägg än vita höns.

9. Brittiska forskare från universiteten i Sheffield och Warwich tror sig ha ett svar på den uråldriga gåtan - vad som kom först, hönan eller ägget? Deras svar är att hönan kom före ägget. De förklarar det på det sättet att ett protein som hittats på hönans äggstockar är helt nödvändiga för att ägg ska kunna bildas. Proteinet påskyndar utvecklingen av skalet vilket är av yttersta vikt för att gulan och de andra vätskorna ska kunna skyddas medan kycklingen växer inuti ägget. Man hoppas nu kunna inspireras av denna naturens uppfinningsrikedom inom materialindustrin.

10. Vi kan tacka våra 6 miljoner svenska värphöns för att vi kan vräka i oss ägg under påsk. Under påskveckan äter vi cirka 2 000 ton ägg, dubbelt så många som under en vanlig vecka. Bara på påskaftonen äter vi svenskar omkring 6 miljoner ägg - i timmen!

11. På ett år äter en svensk i snitt 200 ägg.

12. När vikingarna kom hem från sina fälttåg hade de med sig ägg hem. Det var på 1000-talet. På de ostindiska öarna började människor tämja hönsfåglar från djungeln redan 2 000 år före Kristus.

13. Ljuset och värmen får hönsen att värpa mer på våren. Det är en orsak till att det blev tradition att äta ägg till påsk. En annan är fastan. Ägg är både energirika och näringsrika, så efter fastan var det extra gott att äta ägg.

14. Du får i dig hela dagsbehovet av vitamin B12 om du äter 1 ägg.

15. Ägget har en ovanligt god sammansättning av vitaminer och spårämnen: A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, riboflavin, folsyra, B6-vitamin, B12-vitamin, kolin, järn, kalcium, fosfor och kalium är några av nyttigheterna.

16. Med dryga 12 procent protein är ägg dessutom en favoritfrukost för personer som vill bygga muskler. Faktum är att många träningsexperter förordar en frukost enbart bestående av kokta ägg i samband med hård muskelträning. För människor som tränar normalt är ett ägg tillsammans med en grov smörgås och pålägg en bra start på dagen.

FAQ om ägg

Är det onyttigt att äta ägg?

Länge har man trott att kolesterolet i äggen är farligt och ägget har under lång tid beskyllts för att vara en bov till både högt kolesterol och hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar. Men på senare tid har forskare kommit fram till att kolesterol i mat inte alls påverkar kolesterolvärdena i blodet på det viset man tidigare trott. Nu hyllas ägget istället som en näringsbomb, och har en självklar del i vardagen för dem som bygger muskler, tänker på vikten och tränar hårt.Vitan innehåller bästa tänkbara protein och gulan hela paletten näringsämnen, utom C-vitamin. En del av nyttigheterna i ägget är sådant vi har svårt att få i oss tillräckligt av, som vitamin D och selen. Har man däremot högt kolesterol kan det finnas anledning att begränsa sitt äggätande.

Hur vet man när ett ägg är gammalt?

När du knäcker ett ägg kan du se på gulan hur gammalt det är. Ett färskt ägg har en hög gula och en vita som är fast närmast gulan. Man kan också bedöma åldern efter hur det beter sig i en kastrull med vatten. Färska ägg ligger ner på botten, medan ett äldre ställer sig upp. 

Varför är det flera gulor i vissa ägg?
Unga höns värper ibland ägg med två eller flera gulor. Det beror på att deras äggproduktion inte har ställt in sig riktigt än och hönan släpper helt enkelt två äggulor samtidigt.

Är det skillnad på KRAV-ägg och ekologiska ägg?

Ja, det kan det vara. Ett Krav-märkt ägg är alltid ekologiskt men ett ekologiskt ägg är inte alltid Krav-märkt. För att ett ägg ska få kallas ekologiskt räcker det att äggproduktionen uppfyller EU:s regler för ekologiskt djurhållning. För att ett ägg ska få kallas KRAV-ägg måste hela äggproduktionen vara godkänd av kontrollföreningen KRAV som har hårdare regler än de flesta andra kontrollorgan.

Det är en snodd i ägget. Vad är det?

Snodden i ägget är tvinnad äggvita som håller gulan på plats i mitten av ägget och är absolut inget farligt, konstigt eller onaturligt.

Är det skillnad på vita och bruna ägg?
Bruna och vita hönsägg har samma näringsinnehåll. Ända skillnaden är att de bruna äggen värpts av bruna hönor och de vita äggen värpts av vita hönor. I övrigt skiljer ingenting. Bruna hönor ska däremot vara lite mer krävande att hålla än vita höns och äggen är därför lite dyrare att producera.

Kan äggen ta smak från annan mat i kylen?

Ja, eftersom ägget har tusentals små porer i skalet som det andas genom, kan det ta upp smak från doftrik mat. I förpackningen skyddas de, men undvik att förvara äggen tillsammans med matvaror som doftar mycket.

Varför har vissa ägg gulare gula än andra?
Äggulans färg beror på fodret hönsen får.

Varför varierar storleken på ägg?
Äggets storlek beror på hönans ålder. Äldre hönor värper större ägg än unga hönor. Det är alltså de äldre hönorna som värper de stora frukostäggen och de unga hönorna som värper de mindre äggen.

Går det att frysa ägg?

Nej, hela ägg går inte att frysa eftersom innehållet expanderar när det fryser och då spricker ägget. Du kan däremot röra ihop gulan och vitan och frysa i en plastburk. Du kan också separera gulan från vitan och frysa dem var för sig. Gulan kan bli lite seg när du fryser den.

Kan man bli sjuk av råa ägg?
I Sverige kan du njuta en äggtoddy, carbonara och rårörd hallonsorbet med råa ägg utan att behöva oroa dig för att bli sjuk eftersom våra ägg nämligen fria från salmonella. Det är en lyx vi sällan tänker på, för i de flesta andra länder i världen kan det vara farligt att äta råa ägg. I många länder i Europa som till exempel Spanien, Portugal och Danmark förekommer salmonellasmittade ägg.

  Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

  Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

  © 2019 Kokaihop Media AB