När jag senast skulle handla quinoa var den väldigt dyr. Den hade stigit i pris, tyckte jag. Men vad gör man - jag köpte den ändå. För sisådär 70 kr kilot.
Nästa gång det var dags att fylla på i skåpet, skickade jag sonen. Han ringde mig och berättade att förpackningen kostade närapå 60 kr! Eller någonstans mellan 54 och 58 kr; jag minns inte riktigt. Vi hoppade över inköpet den gången för att kolla andra butikers priser.
Under en månad tittade jag utan resultat efter billigare quinoa i varenda butik jag besökte.
Så nyligen - en vit quinoa för 36:50 / kilot på Coop i Södertälje. Den svarta bredvid kostade 52:95 för samma mängd, 500 gram. Det fanns bara ett paket vitt kvar i hyllan och hade det funnits fler hade jag tagit fler.
Väl hemma upptäcker jag att den vita quinoa jag köpt har gått in för samma pris som den svarta. Jag ringer och påpekar felet och får vid nästföljande Södertäljebesök mellanskillnaden tillbaks när jag handlar.
Jag är fullt medveten om att de inte hade kommit ihåg att korrigera priset på hyllan. För quinoan har gått upp otroligt i pris under bara det senaste halvåret, men prisökningen har pågått betydligt längre än så. Fast om hyllmarkeringen hade visat det högre priset hade jag ju aldrig köpt ens den vita quinoan heller.
När jag googlar på "quinoa" kommer många länkar upp som förklarar den ökade efterfrågan, det stigande priset och quinoaarbetares villkor. Jag får dåligt samvete, för inte vill jag orsaka att de fattiga arbetarna försämrar sin kost bara för att jag ska kunna äta quinoa! Så jag får tänka om i framtiden - såvida situationen inte lugnar ner sig och folk hittar något annat att konsumera för överpris för att tillgången inte kan möta efterfrågan.
Internet är fantastiskt; nu har jag genom några få klick fått reda på baksidorna med konsumtionen av ett alltför efterfrågat hårdexploaterat frö.
Råris, matvete och helt bovete är tre gryn som kan ersätta quinoan i det recept jag för ett dygn sedan skrev färdigt och lade upp här: "Quinoa med spenat, rödbetor och fetaost". Vem vill förorsaka svält eller dålig kost hos den som skördar din och min mat?
Sedan var det det här med priset. 105:90 för ett kilo gryn när man kan byta ut det mot ekologisktt råris för 31:95 kilot ekologiskt helt bovete 39:90 kilot eller kravmärkt matvete för 27:14 kilot. Valet blir ganska lätt för den som inte envisas med att vara trendig, inte har en skattkista full med guldpengar och som känner empati med den fattiga befolkningen som inte längre har råd att äta sin egen näringsrika gröda.