Hur i hela friden hittar man bra, gott och billigt kött?
Är man inte vegetarian, gillar kött och har ytterst liten matbudget, kan det vara knepigt att veta hur man ska tänka när man köper och tillagar kött.
Jag minns när jag i 20-årsåldern levde på minimalt med pengar, men ändå åt bra mat. Och kött. Dock inte de dyraste styckningsdetaljerna, så klart. Dessutom hade jag bara två butiker att handla mat i och de låg båda inom fem minuters gångavstånd. Där kunde man inte hitta köp 3, betala för 2. Eller superklipp-priser, kort datum eller något annat liknande. Men billiga styckningsdetaljer förekom. Jag har en känsla av att de var vanligare då, på 80-talet, än de är idag. Men jag har hittat en butik igen - och jag återkommer till det längre ner.
Så vad köpte jag för att kunna äta bra, gott och dessutom billigt?
Kycklinghjärta var en favorit. Lite tuggmotstånd, speciell smak och mycket näringstäta. Då fanns inte internet och inte tänkte jag på näringsinnehållet, men kroppen är klok och talar om för en vad man ska äta. Längtar man efter något speciellt - eller känner man sig sugen - indikerar det ofta att kroppen behöver just de vitaminer och näringsämnen födoämnet innehåller. Så nu förstår jag varför jag valde just kycklinghjärta: http://matkalkyl.se/se-kycklinghjartara.php
En annan favorit var köttben av gris. Mest ben, men en del kött på varje ben, som blev väldigt goda när de stektes i ugnen. Även de är ganska näringstäta: http://matkalkyl.se/se-grisflaskbenra.php
Förutom kycklinghärta åt jag gärna kycklinglever.Och tunga, hjärta och njure från gris, lamm och nöt. Njursauté med ris och sallad, paté på kycklinghjärta, hjärtkalops, njurpaj/kidneypie, hökarepanna, stekt lever på grekiskt vis med ugnsbakad klyftpotatis, leverbiff, leverstuvning, levergryta, kokt tunga med pepparrotssås och många andra rätter som jag tillagade och avnjöt. Tyvärr är mina barn inte lika förtjusta som jag - och inte heller de sambos jag haft. Men inälvsmat är en starkt underskattad näringskälla och priset är lågt eller mycket lågt.
Kycklinghjärta kan man hitta någon gång ibland - och jag tror så gott som alla lite större butiker har det i sitt frysta sortiment. Kycklinglever brukar alltid finnas i frysdisken. Patén jag gör av den är supergod! Till och med barnen älskar den. Den andra inälvsmaten dyker upp bara ibland; för ett par år sedan köpte jag till exempel billig tunga som inte jhade gått åt i julhandeln. Det var både nöttunga och gristunga. Jag kokade och lade i frysen i skivor. Det blev smörgåspålägg och grytor, och bara uppvärmd med god sås till.
Inälvsdetaljer är alltså svåra att få tag på. Förutom lever som brukar finnas. Den är inte så himla billig heller.
I Södertälje centrum ligger Coop Konsum mitt i centrum, vid gågatan. Vi har många nysvenskar i kommunen, i synnerhet assyrier-syrianer i Södertälje stad. Jag tackar dem för initiativet att ta hem udda styckningsdetaljer och billiga partier annat kött till buitken. Den manuella köttdisken har en alldeles egen avdelning där man säljer hjärta, lever, njure, mage, tunga riktigt billigt - och andra partier med billiga styckningsdetaljer som svenskarna är vana vid.
Jag köpte fyra lammhjärtan för 23:80, kilopris 34:90. Igår blev det en varm sallad på två av dem. Receptet hittar ni här.