Krondill är en ört som gärna växer sig hög och kan bli upp till en meter hög. Jag odlar den gärna i kruka som dekoration för jag tycker den är så vacker och luktar alldels underbart.
Den växer vilt i Sverige och odlas lite varstans i landet. Den finns under en kort period nu på sensommaren i handeln, och resten av året finns den att få tag på importerad. När ni väl har skördat den eller handlat hem den så se till att förvara den svalt, 1-4ºC, så håller den längre.
Skulle ni råka vara utomlands och vilja ställa till med kräftskiva så var aktsamma om ni får tag på krondill. De kan nämligen vara kraftigt besprutade eftersom de mer används som dekorationsväxter i andra länder. Så fråga om de går att äta först.
Den har oftast mörkgröna stjälkar med en krona full av små, små gula blommor. När den blir mogen så övergår blommorna till gulbruna fröer. Kronan är tacksam att dekorera med, men innehåller även mycket smak att ha med i matlagningen.
Fröna kan man torka och använda som krydda, gott i t ex fisk- och skaldjursgrytor. Den är även tacksam i inläggningar och sätter god smak på picklade grönsaker som sgaush, fänkål, kål eller kanske en hederlig västeråsgurka.
Hur använder ni Krondill?