Hur sött eller syrligt man vill ha sitt iste avgör man själv. Sockermängden går att justera både uppåt och nedåt. Vill man minska det helt så kan man ta några droppar stevia istället.
Kallbrygga & varmbrygga
Ett annat bra sätt att variera sitt iste är att testa att kallbrygga det. Det sägs även vara ett mer hälsosamt sätt att brygga både te och kaffe på då man bevarar mer antioxidanter och nyttiga ämnen.
Det enda man gör att man använder kallt vatten och låter tepåsar eller löste dra i vattnet 10-12 timmar, eller över natten.
Varmbryggt går lite snabbare att göra, här kommer ett förslag och fler recept hittar ni i länkarna nedan.
Iste med citron & äppelmynta, 1 liter
2 msk löste eller 3-4 tepåsar, valfri smak t. ex Earl Grey
1 liter hett vatten
2 citroner, saft från 1 och skivor från 1
2 msk honung
Så här:
Låt teblad/påsar dra i vattnet max 5 minuter. Sila av (obs pressa aldrig ur det sista i tepåsen – ger gärna en besk smak)
Smaka av med socker/sötningsmedel, citronjuice och rör runt. Låt svalna och servera med is, mynta och citronskivor.
Mynta
I år har jag även fokuserat mycket på mynta i vår köksträdgård. Dels för att det växer som ogräs och inte ställer så höga krav och dels för att det ger så mycket god smak.
Favoriteran är helt klart Äppelmynta och Citronmynta. De används flitigt i drinkar, smoothies, röror och sallader.
Ett väldigt enkelt sätt att göra ditt eget iste och släcka törsten med.
Snabbfixat och läskande. Detta iste har en lite kryddig smak.
gott en varm sommardag.
Läskande dryck.
Läskande dryck, då solen gassar på! Servera med eller utan alkohol.
Enkelt och läskande på sommaren. Ca 1 liter färdig dryck.