Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

Iste med äppelmynta

av Kristin
2018-Juli

Hur sött eller syrligt man vill ha sitt iste avgör man själv. Sockermängden går att justera både uppåt och nedåt. Vill man minska det helt så kan man ta några droppar stevia istället.

Kallbrygga & varmbrygga

Ett annat bra sätt att variera sitt iste är att testa att kallbrygga det. Det sägs även vara ett mer hälsosamt sätt att brygga både te och kaffe på då man bevarar mer antioxidanter och nyttiga ämnen. 

Det enda man gör att man använder kallt vatten och låter tepåsar eller löste dra i vattnet 10-12 timmar, eller över natten. 

Varmbryggt går lite snabbare att göra, här kommer ett förslag och fler recept hittar ni i länkarna nedan. 

Iste med citron & äppelmynta, 1 liter

2 msk löste eller 3-4 tepåsar, valfri smak t. ex Earl Grey
1 liter hett vatten
2 citroner, saft från 1 och skivor från 1
2 msk honung
Så här:
Låt teblad/påsar dra i vattnet max 5 minuter. Sila av (obs pressa aldrig ur det sista i tepåsen – ger gärna en besk smak)
Smaka av med socker/sötningsmedel, citronjuice och rör runt. Låt svalna och servera med is, mynta och citronskivor.

Mynta

I år har jag även fokuserat mycket på mynta i vår köksträdgård.  Dels för att det växer som ogräs och inte ställer så höga krav och dels för att det ger så mycket god smak.

Favoriteran är helt klart Äppelmynta och Citronmynta. De används flitigt i drinkar, smoothies, röror och sallader.

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB