Kokaihop logoKokaihop logo
bild av michael

Vi smakar på 👉 CHURROS

av Kokaihop
2018-Augusti

Vad är det? En churro eller churros är ett spanskt, friterat bakverk. De påminner lite om en blandning mellan petit choux, klenätt och munkar. 

Det är en deg baserad på vetemjöl eller potatis som man friterar. Formen är oftast avlång, stjärnformad och antingen rak, böjd eller rund. I receptet nedan gör vi det enkelt för oss och spritsar ner dem direkt i fritösen - då tar de lite den form de vill:)

Serveras hur? Vanligtvis serveras de tillsammans med varm chokladsås eller den spanska goda Dulce de leche (kolasås på kondenserad mjölk). De kan även pudras med socker, florsocker eller kanel.
Helst köper man dem nyfriterade i ett papper och äter med händerna.

Krångligt? Inte alls, trots att många verkar tro det. Tvärtom ganska enkelt och med ingredienser som ofta finns hemma.

Fritering

Det enda man skall vara vaksam på är friteringen och då är det bra att tänka på detta: 

  • Stäng av fläkt och ha ett lock nära till hands.
  • Frityrolja är bra, men det funkar även med annan neutral olja som t. ex matolja. 
  • Använd en liten kastrull så går det inte lika mycket frityrolja.
  • Har man friterat en omgång churros så är inte oljan förbrukad. Sila av den, häll upp på flaska och använd igen. 
  • Häll inte ut oljan i vasken. Olika komuner har olika tips, men bäst är att tappa upp på flaska och lämna till en miljöstation så kan det återvinnas.

 

Chokladsås_churros_IMG_7113.jpgChokladsås

2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, här användes Anthon Bergs 72 %
50 g smör
Så här:
Koka upp grädden och rör ner hackad choklad tills den smält helt. Tillsätt smöret i klickar och rör tills du får en slät chokladsås.

Churros

3 dl vatten
2 msk smör
1 tsk salt
1 tsk strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 ägg
olja till fritering

Så här:
Koka upp vatten, salt, strösocker och smör. Rör ner mjölet och fortsätt röra tills degen släpper från kanterna. Tag av grytan från plattan och tillsätt ett ägg i taget, vispa med elvisp. Fyll degen i en sprits.

Värm olja i en kastrull eller fritös. Spritsa i churrosen direkt i den varma oljan. Några stycken i taget. När de fått gyllenbrun färg tas dem upp och låt oljan rinna av på hushålls papper.

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB