Vad är det? En churro eller churros är ett spanskt, friterat bakverk. De påminner lite om en blandning mellan petit choux, klenätt och munkar.
Det är en deg baserad på vetemjöl eller potatis som man friterar. Formen är oftast avlång, stjärnformad och antingen rak, böjd eller rund. I receptet nedan gör vi det enkelt för oss och spritsar ner dem direkt i fritösen - då tar de lite den form de vill:)
Serveras hur? Vanligtvis serveras de tillsammans med varm chokladsås eller den spanska goda Dulce de leche (kolasås på kondenserad mjölk). De kan även pudras med socker, florsocker eller kanel.
Helst köper man dem nyfriterade i ett papper och äter med händerna.
Krångligt? Inte alls, trots att många verkar tro det. Tvärtom ganska enkelt och med ingredienser som ofta finns hemma.
Fritering
Det enda man skall vara vaksam på är friteringen och då är det bra att tänka på detta:
Chokladsås
2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, här användes Anthon Bergs 72 %
50 g smör
Så här:
Koka upp grädden och rör ner hackad choklad tills den smält helt. Tillsätt smöret i klickar och rör tills du får en slät chokladsås.
Churros
3 dl vatten
2 msk smör
1 tsk salt
1 tsk strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 ägg
olja till fritering
Så här:
Koka upp vatten, salt, strösocker och smör. Rör ner mjölet och fortsätt röra tills degen släpper från kanterna. Tag av grytan från plattan och tillsätt ett ägg i taget, vispa med elvisp. Fyll degen i en sprits.
Värm olja i en kastrull eller fritös. Spritsa i churrosen direkt i den varma oljan. Några stycken i taget. När de fått gyllenbrun färg tas dem upp och låt oljan rinna av på hushålls papper.