VAD ÄR LAKTOS?
Laktos är mjölksocker, en sockerart som finns i mjölkprodukter. Laktos finns i all mjölk, inte bara i komjölk utan också i get- och fårmjölk.
Kanske att det skulle vara mindre rörigt om vi kallade det mjölksocker istället och då enklare förstod skillnaden mellan mjölksocker och mjölkprotein.
Vad betyder det att man är laktosintolerant?
Vid laktosintolerans saknar man delvis enzymet laktas. Laktas behövs i våra tarmar för att kunna bryta ner laktos.
Att vara laktosintolerant är vanligt och helt naturligt. Det är ingen sjukdom och det är inte farligt, men det kan ibland vara ganska besvärligt. Olika personer får olika besvär och tål olika mycket laktos.
👉 Vill ni läsa mer om laktas och laktos så kolla in Valios hemsida. De är bra på det här.
Kan man bli laktosintolerrant av att sluta äta laktos? Slutar kroppen producera enzymet laktas?
Nej!
Antingen har man enzymet laktas som kan bryta ned laktos (mjölksocker) i tarmen, eller så saknar man det.
Vad är skillnaden på laktosintolerans och mjölkproteinallergi?
Precis som det låter så är det ena en intolerans och det andra en allergi.
Vid mjölkproteinallergi är man allergisk mot något eller några av de proteiner som finns i mjölk och tål inga mejeriprodukter. Man får då välja ersättningsprodukter som t.ex. tillverkas av soja, havre, ris eller kokos.
Färsk laktosfri mjölk?
Det finns även färsk laktosfri mjölk på marknaden. Det får oss såklart att undra om den inte var färsk innan?
Skillnaden är att laktosfri mjölk oftast högpastöriseras vilket ger den en aningen sötare smak. Nu har man tagit fram en lågpastöriserad, vilket blir en färsk mjölk som i smaken påminner mer om ”vanlig” mjölk.
Alla är vi olika!
Man kan välja bort mjölk, mjölkprotein eller laktos av många olika anledningar.
Laktos i sig är inget vår kropp behöver det är inte heller något vi mår bättre av att utesluta (om vi inte har en intolerans vill säga).
Hemma på vår gata väljer vi dock LAKTOSFRITT
I vår familj är vi allätare och lyckligt lottade utan intolerrans och allergi, i alla fall som vi vet om. Vi försöker att äta och dricka en varierad kost där mejeri från både djurriket och växtriket är välkommet. Våra barn är i en ålder där det kommer och går kompisar, man vet aldrig hur många barn det blir kring matbordet.
Vi håller oss till laktosfritt av den enkla anledningen att det är gott, våra magar trivs och att vi inte behöver hålla reda på vilka som äter vad. Gluten och mjölkprotein har barnen själva koll på, men laktos är alltid lite mer trixigt.
Så helt enkelt enklare att välja LAKTOSFRITT!
/Kristin
Boosta kropp och knopp med massa goda vitaminer, mineraler och antioxidanter 🙌
En färgstark smoothie fylld med god smak och nyttigheter.
🍓Har ni inte testat smakkombon jordgubb och kokos så är det dags! Så gott!