Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

GRÅSEJ - MSC-märkt & mycket användbar

av Kokaihop
2021-Mars

Vad är SEJ för fisk? 
SEJ, som även kallas GRÅSEJ, tillhör familjen TORSK. Den är som namnet beskriver grå till färgen, både in- och utvändigt. Till skillnad från sin släkting torsken så lever den i stim.  
Stimmen rör sig snabbt, starkt  och kan förflytta sig över stora ytor. De kan simma långt och även i starka strömmar. 
På engelska går den under namnet Saithe eller Coalfish

Är det en blå fisk, dvs mår den bra? 
Väljer vi MSC-märkt Sej så mår den bra. Den är fiskad på ett hållbart sätt. Det finns även KRAV-certifierad SEJ.

Vad innebär det?
Hållbart fiske innebär att låta tillräckligt mycket fisk vara kvar i haven, skydda deras livsmiljöer och trygga framtiden för de människor som är beroende av fiske för sitt uppehälle. Så hur man fiskar och vart man fiskar spelar roll.

Fiskemetoder
Vilka fiskemetoder som används beror på vilken fisk man fiskar, hur fisken rör sig, vilket djup den lever på, om den lever i stim m.m. Sen finns det bättre och sämre fiskemetoder. Väljer vi MSC - märkt fisk så stöttar vi bra fiskemetoder som genomförs på ett hållbart sätt. 
Sej fiskas med trål, ringnot (snörpvad) och långlina.

Snörpvad/ringnot. 
Sej simmar oftast i stim. En vanlig fiskemetod för att fånga fisk i stim är en snörpvad eller en ringnot. 
Det är en metod där man släpper ner ett nät som påminner om en väldigt stor påse som läggs runt stimmet. 
→Läs mer om olika fiskemetoder här

Matfisken SEJ
Sejens kött är fastare än torskens, vilket gör att den lämpar sig för kokning, stekning eller grillning. Den fungerar även fint i grytor, soppor och ugnsrätter. Även en mycket trevlig fisk att panera. Alltså en mycket användbar matfisk som funkar till det mesta.

Frasig sejsmörgås med citron & dillaioli 

Citron- & dillaioli
1 citron
0.5 dl cornichons
1 klyfta vitlök
2 ägg
1 senap dijon
1,5 dl Rapsolja

Sej
400 g Msc-märkt SEJ
1.5 dl vetemjöl
1 st ägg
1.5 dl ströbröd
smör till stekning
salt & peppar

Till servering
4 skivor bröd
grönsallad och tomat
dillchips

Så här:

Aioli
Ställ fram alla ingredienser till aiolin, så att de blir rumstempererade (på så sätt minskar risken att den skär sig).
Skölj citronen, riv av skalet och skär den sedan i klyftor.
Finhacka gräslök och cornichonerna. Finriv vitlök och lägg allt i en skål tillsammans med äggulor, dijonsenap och citronskal. Vispa ner rapsolja droppvis under konstant omrörning till det blir krämigt. Rör ner gräslök och corichonerna och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Panering
Förbered tre tallrikar; en med vetemjöl, en med lätt uppvispat ägg och en med ströbröd. Salta och peppra mjölet lätt.
Skär fisken i mindre bitar och panera genom att doppa först i mjölet, därefter i ägget och sist i ströbrödet.
Stek fisken gyllene i rejält med smör och olja. Låt rinna av på hushållspapper.

Skölj och torka sallad och grönsaker.
Toppa brödet med sallad, fisk, aioli och smula över chips. 
Servera tillsammans med citronklyftor.


Källor:  MSC, WWF, Norskfisk, Spisa & Livsmedelsverket

 

  • MSC-märkt i fiskdisken
  • MSC
  • fisk

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB