Pavlova är den läckra marängtårtan med krispig skorpa och en mjuk, söt och marshmallow-liknande konsistens i mitten. Tårtan ska vara uppkallad efter den ryska balettdansösen Anna Pavlova, och både Australien och Nya Zeeland gör anspråk på att vara dess ursprungsland.
Vad som är säkert är i alla fall att pavlovan är en populär dessert och viktig del i det nationella köket i båda länderna. Lättlagad och ruskigt lätt att variera som den är, förstår vi både australiensare och nyazeeländare. Pavlovan är det perfekta avslutet på en festlig måltid.
Nya Zeelands Nationalmuseum i Wellington firade sin första födelsedag i februari 1999 med att skapa världens största pavlova - en 45 meter lång marängtårta under namnet "Pavzilla". Rekordet slogs några år senare av några studenter. Deras marängskapelse under namnet "Pavkong" sträckte sig 64 långa meter. Den nyazeeländska kocken Aaron Campbell sällar sig även till skaran som visat upp en maränggigant. Han presenterade i samband med ett välgörenhetsevenmang en 50 kvadratmeter stor pavlova-tårta med rugby-tema.
Sött och syrlig samma gång....
Enkel och god australisk efterrätt, värd tiden det tar att vänta när den är i ugnen. Blir som en stor frukttäckt marängmarshmallow.
Pavlova är Australiens nationalrätt.
En festlig dessert, som man definitivt blir beroende av. Har man ätit denna dessert en gång kommer man definitivt att vilja ha den fler gånger.