Paella ljuder av spanska toner, den både smakar och doftar av Spanien. Rätten är lite som vår pyttipanna, du tar det du har hemma och blandar. Basen är saffransris som får dela panna med de råvaror som finns tillhands. Ingredienserna varierar ofta efter säsongens primörer.
Risrätten har sina rötter i Valencia och den spanska östkusten och lagas på rundkornigt ris. Paella lagar du i en typisk paellapanna och traditionellt över öppen eld, och det är just paellapannan som gett maträtten dess namn.
Många icke-spanjorer ser paellan som Spaniens nationalrätt, de flesta spanjorer anser själva att paellan snarare är en regional maträtt för Valencia. Invånarna i Valencia i sin tur betraktar paellan som en av sina starkare symboler.
Det går väl att säga som så, att det säkerligen finns lika många varianter av paella som det finns personer som lagar den. Tre varianter är däremot allmänt kända: paella Valenciana paella marinera och paella mixta. Paella Valencia består av vitt ris, gröna grönsaker, kött (kanin, kyckling, anka), mark snäckor, bönor och kryddor. I en paella marinera ersätter du köttet skaldjur och utelämnar bönor och gröna grönsaker.
Paella mixta är precis som namnet antyder, en fri mix av kött, fisk och skaldjur, grönsaker, och ibland bönor. De allra flesta paellakockar lagar sin paella på ett runkornigt ris. Andra viktiga ingredienser är saffran och olivolja. En rejäl kvist rosmarin och några citronklyftor får ofta höja smaken ytterligare.
Visste du att …… invandrade muslimer började odla ris i området kring Valencia under tidigt 700-tal, vilket gett namnet till en av de vanligaste varianterna av paella, paella valenciana.… paella är en risrätt med sina rötter i den spanska östkusten och Valencia. … den paella vi äter idag ska ha sina rötter i mitten på 1800-talet. … Valencianske krögaren Juan Galbis påstår sig ha lagat världens största paella. Galbis och hans team ska ha lagat en paella som ska räckt för att mätta inte mindre än 110 000 munnar, enligt Galbis tidigare hemsida. Datumet, 2 oktober 2001. |