Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Ostkakans dag 14 november

av Kokaihop
2015-April

Ljummen med sylt och vispad grädde, mjölk eller glass, så äter man helst sin ostkaka i Småland. Men ostkakan är inte bara ett uppskattat rätt på de småländska slätterna, utan även en rätt med gamla anor.

Basen för en ostkaka är en ostmassa som du gräddar i ugnen. Smålänningarna har sin variant på ostkaka och hälsingeborna en annan. Den småländska ostkakan, som för övrigt är en självklarhet på det småländska julbordet, innehåller förutom huvudingredienserna, även sötmandel, bittermandel, ägg, grädde och strösocker. Hälsingeborna däremot har enbart eller nästan bara huvudingredienserna i sin ostkaka.

Visste du att …

… enligt den småländska traditionen börjar man alltid äta ostkaka från mitten. En teori är att man förr bakade ostkakan i en kopparbunke med beläggning av tenn. Blev det sprickor i tennet blandades ostkakan med den giftiga kopparn. De finare gästerna, som såklart började att äta, fick då inte i sig så mycket av giftet. En annan teori är att man började att äta ostkakan från mitten helt enkelt bara för att ostkakan är krämigast i mitten och torrare och mer bränd i kanterna, vilket barnen och tjänstefolket fick äta. Hur än det ligger till med just detta, kan vi konstatera att en bit ostkaka är en underskattad dessert och ett perfekt avslut på en middag..

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB