Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

HJÄRTMUSSLOR - snabbt, gott & festligt

av Kokaihop
2021-Mars

Hjärtmusslor
Hjärtmusslan är liten och rund mussla som blir 3-5 cm lång. Den har ett blekgult eller ljusbrunt vågformat skal och finns i våra nordiska vatten. 
En nätt, lättlagad och mycket trevlig mussla att servera.
Det finns cirka olika 50 arter hjärtmusslor, varav den vanligaste på svensk marknad är vanlig hjärtmussla. På engelska heter den Cockles. 

Hjärtmusslor vs Vongole 
Vi blandar ofta ihop Hjärtmusslor med Vongole. Vongole är mer vanligt i det italienska köket, där t. ex Spagetti vongole är en klassisk rätt.  
Vongole har lite slätare, brunare skal som kan variera mer i färg, medan hjärtmusslorna är något mindre och har skrovlig yta.
Hjärtmusslor kan ersätta vongole i recept. 

Är det blå MUSSLOR, dvs mår de bra? 
Väljer vi de MSC-märkta så mår de mycket bra.

Vad innebär det?
Hållbart fiske innebär att låta tillräckligt mycket fisk vara kvar i haven, skydda deras livsmiljöer och trygga framtiden för de människor som är beroende av fiske för sitt uppehälle. Så hur man fiskar och vart man fiskar spelar roll.  Väljer vi MSC - märkt fisk så stöttar vi bra fiskemetoder som genomförs på ett hållbart sätt. 

Fångstmetoder
Vildfångade hjärtmusslor och venusmusslor skördas både för hand samt fiskas med bottenskrapa. Bottenskrapa skall vi undvika. 
→ Läs mer om olika fiskemetoder här. 

Musslor är ett bra val
Musslor är även ett bra alternativ ur både klimat- och näringsperspektiv. De har bra näringsvärde, fiskat på rätt sätt så är de mycket skonsamma och framförallt äter vi hela djuret. 

Bra att tänka på med MUSSLOR
Ät dem gärna samma dag som de inhandlas. 
Alla musslor som säljs kontrolleras noggrant, men vill man själv plocka musslor så bör man kontrollera hur de mår. Förut kunde man ringa Fröken Mussla, men nu finns informationen att hämta hos Länstyrelsen. 

Laga HJÄRTMUSSLOR & recept
Hjärtmusslor lever i sand och har gärna en del sand och grus med sig. Låt dem ligga i en kastrull med kallt saltat vatten i ca en timme så töms de på sand. 
När man kokar musslor så spara alltid spadet - så mycket god smak i det. Om den inte går åt, frys in och spara. Det gäller alltid när du ångar och kokar musslor.

Lättlagad musselrätt som smakar semester. En snabbtur till Spanien på fredagskvällen. Snabbt, gott, enkelt & lyxigt

Hjärtmusslor i gräddig citronsås
4 portioner

1 kg hjärtmusslor (går också bra med vongole eller blåmusslor)
2 vitlöksklyftor
3 schalottenlökar
1 tsk rökt paprikapulver
3 dl vitt vin
3 dl grädde
1 citron
färsk persilja
flingsalt & svartpeppar
olivolja
bröd

Så här:
Låt musslorna ligga i ett vattenbad, och skölj dem sedan i nytt vatten.
Finhacka lök och vitlök.
Hetta upp oljan i en panna eller gryta med lock. 
Fräs lök och rökt paprika och rör om.

Tillsätt vitt vin, grädde, citronzest och finhackad persilja och låt det koka upp. 
Lägg ner musslorna. Sätt på lock och putra/ånga i några minuter eller tills alla musslor är öppnade.
Plocka upp musslorna och lägg i en skål. Smaka av såsen med salt och peppar. Häll såsen över musslorna.
Servera musslorna direkt med ett gott bröd, citronklyftor och toppa gärna med färsk persilja.

Linked recipes
  • fisk
  • MSC-märkt i fiskdisken
  • msc-märkt
  • MSC
  • musslor

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB