Varför göra en inläggning?
Ett sätt att konservera och bevara sommarens skörd. Även ett mycket gott sätt att äta gurka. Det ger både smak, konsistens och icke att förglömma - en trevlig söndagsmiddag-känsla.
Smaken blir frisk och syrlig och det behöver vår svenska husmanskost som gärna går åt det tunga, söta hållet. Serveras gärna tillsammans med lingon och hemmagjorda köttbullar, köttfärslimpa, pannbiffar, strömming eller fläsklägg. Även mycket fint till grön husman eller en ostmacka.
Vad är skillnaden?
Det är egentligen samma namn för ganska snarlika saker.
❧ INLAGD GURKA/SMÖRGÅSGURKA/SNITTGURKA/ÄTTIKSGURKA
Många fina namn för samma sak. Det är gurka inlagd med ättika och socker vilket ger en sötsur smak. Vanligast är en 1-2-3-lag.
❧ PRESSGURKA
Det är samma sak men skillnaden är att gurkan ska ligga under press. I traditionella recept skivar man gurkan tunt och varvar den med salt i en skål. Därefter lägger man en tallrik ovanpå som tyngd och det hela får stå i press under cirka en halvtimme.
❧ HAMBURGERGURKA
Inlagd gurka skivad på längden.
❧ PICKLAD GURKA
Engelska för inlagd gurka. Ganska vanligt att det blandas ner mer grönsaker i blandningen.
❧ CORNICHONS
Cornichon är det franska ordet för inlagda smågurkor, på brittisk-engelska kallas inlagd smågurka oftast gherkin, men ordet cornichon används även på engelska (i alla fall om de små).
❧ SALTGURKA
Det enda som egentligen skiljer sig ordentligt i smaken pga salt. Även ett bra alternativ om man vill ha inläggning med lite mindre socker.
❧ ASIATISK PICKLAD GURKA
Oftast en snabbinlagd gurka, smaksatt med risvinäger, mirin, socker och ibland sesamolja. Ett måste till soft buns och bahn mi.
Gurksorter
Druvgurka/Västeråsgurka/Drivgurka är bra val om inläggningen skall stå sig ett tag. De är lite fastare med mindre mängd vätska.
Slanggurka blir ganska sladdrig, men om man gör en inläggning som skall ätas upp de närmaste dagarna går det jättebra.
Om ni odlar gurka så står det på fröpåsarna om de lämpar sig för inläggning. Odlar ni inte gurka så åk till er lokale grönsaksodlare och handla.
Smaksättare
Krondill, senapsfrön, pepparrot, vitlök, svarta vinbärsblad, lagerblad, lök, pepparkorn, citron, dillfrön, citrongräs, fänkål, blekselleri, limeblad..
Går fort och är ju ett absolut måste till köttbullarna i Brattska hushållet.
God gurka med lite sting som passar bra till kött.
2 kg västeråsgurka (inte för grova) 6 dl strösocker 3/4 dl salt 2 markeringar Falu ättika 24% 2-3 msk senapsfrö Cirka 10 dillkronor
Klassiskt svenskt tillbehör till sommarmat där man uppskattar en ättiksinläggning.
Tänk på att använda den snabbt då det är färskgurka.
Frisk och god gurka som är perfekt till söndagssteken.
2 liter skivad gurka till smörgås eller som tillbehör
Hemgjord inlagd gurka är gott att ha i kylen. Gör denna varje år och köper sällan detta i affären.
Ättiksgurka av slanggurka
Smakrik god inlagd gurka. Gott på en leverpastejmacka eller varför inte som tillbehör till en måltid med en köttbit. Låt inläggningen stå och dra i kylen minst 1 vecka. Blev till ca två st 1-liters glasburkar.
Hemma gjorde mamma alltid pressgurka. Detta är min variant, inspirerad av "Västeråsgurka". Denna blir gudomligt god - särskilt om du har dillkronor att tillgå - och perfekt till en korv eller en bit grillat kött.
Gott av Västeråsgurka. Hållbar i flera månader.