Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Att lägga in GURKA

av Kokaihop
2023-Augusti

Varför göra en inläggning? 
Ett sätt att konservera och bevara sommarens skörd. Även ett mycket gott sätt att äta gurka. Det ger både smak, konsistens och icke att förglömma - en trevlig söndagsmiddag-känsla.
Smaken blir frisk och syrlig och det behöver vår svenska husmanskost som gärna går åt det tunga, söta hållet. Serveras gärna tillsammans med lingon och hemmagjorda köttbullar, köttfärslimpa, pannbiffar, strömming eller fläsklägg. Även mycket fint till grön husman eller en ostmacka.

Vad är skillnaden?
Det är egentligen samma namn för ganska snarlika saker. 


❧ INLAGD GURKA/SMÖRGÅSGURKA/SNITTGURKA/ÄTTIKSGURKA
Många fina namn för samma sak. Det är gurka inlagd med ättika och socker vilket ger en sötsur smak. Vanligast är en 1-2-3-lag. 

❧ PRESSGURKA
Det är samma sak men skillnaden är att gurkan ska ligga under press. I traditionella recept skivar man gurkan tunt och varvar den med salt i en skål. Därefter lägger man en tallrik ovanpå som tyngd och det hela får stå i press under cirka en halvtimme.

❧ HAMBURGERGURKA
Inlagd gurka skivad på längden.

❧ PICKLAD GURKA
Engelska för inlagd gurka. Ganska vanligt att det blandas ner mer grönsaker i blandningen.

❧ CORNICHONS
Cornichon är det franska ordet för inlagda smågurkor, på brittisk-engelska kallas inlagd smågurka oftast gherkin, men ordet cornichon används även på engelska (i alla fall om de små).

❧ SALTGURKA
Det enda som egentligen skiljer sig ordentligt i smaken pga salt. Även ett bra alternativ om man vill ha inläggning med lite mindre socker.

❧ ASIATISK PICKLAD GURKA 
Oftast en snabbinlagd gurka, smaksatt med risvinäger, mirin, socker och ibland sesamolja. Ett måste till soft buns och bahn mi.

Gurksorter
Druvgurka/Västeråsgurka/Drivgurka är bra val om inläggningen skall stå sig ett tag. De är lite fastare med mindre mängd vätska.
Slanggurka blir ganska sladdrig, men om man gör en inläggning som skall ätas upp de närmaste dagarna går det jättebra.
Om ni odlar gurka så står det på fröpåsarna om de lämpar sig för inläggning. Odlar ni inte gurka så åk till er lokale grönsaksodlare och handla.

Smaksättare
Krondill, senapsfrön, pepparrot, vitlök, svarta vinbärsblad, lagerblad, lök, pepparkorn, citron, dillfrön, citrongräs, fänkål, blekselleri, limeblad..

Linked recipes
  • skördetid
  • gurka
  • Inläggning
  • konservera
  • ta till vara på
  • sensommar

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB