Kokaihop
2308
Smulan

bild av Smulan

Bild 1/12

Nattjäst frukostbröd

Ett riktigt gott bröd som går fort att göra på morgonen eftersom det fått jäsa i kylen över natten.

  • Ingredienser
    8
  • Antal visningar
    557,473
Betyg :
Vad tyckte du om det här receptet?

Ingredienser

  • 25 gram jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk honung
  • 1.5 tsk salt, gärna havssalt
  • 570 gram vetemjöl special eller vanligt (9,5dl)
  • 60 gram grahamsmjöl (1 dl)
  • ev. flingsalt

Gör så här:

  1. 1

    Kväll: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst. Häll i salt och honung och sist mjölet. Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev. (Ej maskin.) Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med en bakduk eller plastfolie.

  2. 2

    Nästa morgon: Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och skär så stora bitar du vill ha. Pudra över lite mjöl för synintrycket! Lägg över på bakpappersklädd plåt. Grädda i 225 º i ca 15-20 minuter.

  3. 3

    Tips! Vill du göra ett helt bröd i gryta går det alldeles utmärkt! Sätt då in en gjutjärnsgryta med lock i den kalla ugnen och låt värmas upp samtidigt med ugnen till 250º. Tag ut grytan när ugnen är varm och häll snabbt över degen i den och sätt på locket. Grytan ska inte smörjas.

  4. 4

    Grädda i ca 50 min. Tag av locket efter 40 min och stick ev in en termometer. När den visar 98º är det färdigt. Ev kan du behöva lägga över en folie om du ser att det börjar brännas mot slutet. Se bild under fliken bilder här i receptet!

Beställ hem maten frånmat.se
  • Kategori:

    Matbröd

  • Publicerat:

    2009-Januari

  • kalljästa
  • nattjäst bröd
  • grytbröd
  • frukost
  • frallor
  • småbröd
  • frukostbullar
  • småfranska
  • brödbullar
  • kuvertbröd
  • enkelt bröd
  • baka bröd
  • lättbakat
Det här receptet har 71 Kommentarer. Vad tyckte du om receptet!

Kokaihop är sveriges största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

Kokaihop i mobilen

© 2019 Kokaihop Media AB