Kokaihop
139

bild av

Bild 1/2

"Gratin Saucisse Aux Choux" Isterbandsgratäng... Ett av mina älsta recept! Enkelt men gott.

Kanske lite udda! Funkade rätt bra i Sverige. Jag tänkte; det skulle vara kul om den kunde gå hem hos de schweitzerfranska gästerna nu när det är kallt och ruggigt. Vi har provat på lunchmenyn då och då ifrån mitten av oktober och det gick bra! Förvånad!!

  • Tid
    90 min
  • Ingredienser
    12
  • Antal visningar
    14,154
Betyg :
Vad tyckte du om det här receptet?

Ingredienser

  • Vi gör egna isterband, men den går naturligtvis att göra på köpta.

  • 4 st. Isterband
  • 6 st. Potatisar för gratäng
  • 3 msk. Finhackad rödbeta, redan kokad och skalad
  • 3msk. finhackad lök
  • 3 msk. Finhackad smörgåsgurka
  • 1 msk. Söt-Stark Dijon senap
  • 2msk. Finhackat äpple
  • 1/2 msk. Ketchup
  • Smör
  • 50/50 delar grädde och mjölk
  • Salt och stött eller nymald pepparmix
  • Ströbröd. Helst lite grövre

Gör så här:

  1. 1

    Ställ ugnen på 200°c. med gallret i mitten.

  2. 2

    Smöra en rektangulär ugnsfast form tillräckligt stor och hög, så slipper du att det bubblar över.

  3. 3

    Skala potatisarna men skölj inte! Stärkelsen behövs för att allt skall gå ihop utan att skära sig. Vill eller behöver du skölja? Gör det innan du skalar dom!

  4. 4

    Skiva potatisen tunnt ca.2 mm. Enklast gör du det med en inställbar mandolin.

  5. 5

    Täck botten med ett eller två lager potatis.

  6. 6

    Tag av skinnet på korvarna och gör snitt i mitten längs med, ungefär 2/3 delar ner på varje korv. Lägg sedan ner dom i formen och sära på snitten så att dom går att fylla.

  7. 7

    Värm upp lite smör i en stekpanna och förväll (sautera) löken, rödbetorna, gurkan och äpple för att få bort en del av syrahalten. Tar ungefär tre minuter. För mycket syra gör att grädden / mjölken skär sig. Och det vill man ju inte!

  8. 8

    Fyll korvarna med den sauterade mixen. Blanda senapen och ketchupen och bred ut över hela ytan.

  9. 9

    Fortsätt lägg lager på lager av potatisen. Salta och peppra lite mellan varje lager. Speciellt på det översta.

  10. 10

    Toppa med några tunna skivor smör. Häll på grädden och mjölken upp tills översta lagret är täckt.

  11. 11

    Täck med aluminiumfolie och placera i ugnen.

  12. 12

    Efter ungefär 30-45 minuter tag bort folien. Häll på mer vätska om så behövs. Och strö över ett tunnt lager ströbröd.

  13. 13

    Fortsätt grädda tills potatisen är mjuk (kolla med en sticka) och gratängen har en gyllenbrun härlig färg.

  14. 14

    Serveringsdags!! Servera med inlagda skivade rödbetor, en blandad sallad och en god frisk dressing. Går också bra att värma upp. Håller sig i kylen upp till två dagar.

Beställ hem maten frånmat.se
  • Kategori:

    Huvudrätt

  • Förslag på tillbehör :

    Blandad sallad

  • Publicerat:

    2015-December

    Det här receptet har 3 Kommentarer. Vad tyckte du om receptet!

    Kokaihop är sveriges största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    Kokaihop i mobilen

    © 2019 Kokaihop Media AB