Kokaihop
558
Byhäxan

bild av Byhäxan

Bild 1/2

Älgstek i lergryta

Ett basrecept som passar till alla viltstekar. Tillagningstiden kan variera beroende på djurslag, djurets ålder och vilken del av köttet man använder. Här utgår jag från älgstek, dvs kött från bakdelen på älgen.

  • Ingredienser
    8
  • Antal visningar
    92,581
Betyg :
Vad tyckte du om det här receptet?

Ingredienser

  • En stek på 1 kg räcker till 7-8 personer om den är benfri, 4-6 personer om benet är kvar.

  • 1 kg älgstek, eller mer om det får plats i grytan
  • 1 st salt och peppar att gnida in med
  • 8 st krossade enbär (kan uteslutas)
  • och för att ge skyn riktigt god smak:

  • 1 st morot i bitar
  • 1 st lök i bitar
  • 1 st någon dl kokande vatten att spä med

Gör så här:

  1. 1

    Lägg lergrytan i blöt minst en halvtimme före användning.

  2. 2

    Krossa enbären och blanda med salt och peppar.

  3. 3

    Putsa köttet fritt från kraftiga hinnor. Gnid in den med kryddblandningen och lägg den i lergrytan.

  4. 4

    Lägg på locket och ställ in i nedre delen av KALL ugn.

  5. 5

    Sätt termostaten på drygt 225 grader och stek i 1 1/4 - 2 timmar beroende på hur mört köttet är.

  6. 6

    Kontrollera ev med köttermometer. När den är ca 73 grader på tjockaste stället (OBS mät inte mot benet) är den klar.

  7. 7

    Låt vila en stund innan du skär upp den. Gör under tiden en sås av den härliga skyn.

  8. 8

    Grönsakerna som kokade med kan du slänga. De är sönderkokta och har redan gjort sitt när det gäller smak till skyn.

Beställ hem maten frånmat.se
  • Kategori:

    Huvudrätt

  • Publicerat:

    2008-Oktober

  • Älg
  • ren
  • fest
  • vilt
  • påsk
  • nyår
  • nyårsmeny
  • lergryta
  • LCHF
  • viltstek
  • hjortstek
  • rådjursstek
  • renstek
  • viltgryta
  • älggryta
  • rådjur
  • hjort
Det här receptet har 11 Kommentarer. Vad tyckte du om receptet!

Kokaihop är sveriges största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

Kokaihop i mobilen

© 2019 Kokaihop Media AB