Jag har varit inne och kollat på Surdegs recept på kokaihopI många recepten så står det att man skall blanda lite jäst, mjöl och vatten, och låta stå över natten, så har man en surdeg klar på morgonen.Icke sa Nicke! Det är ingen surdeg.
När man lägger mjöl ,kli,kross eller andra ingridienser och slår på kokande vatten så kallas den tillämpningen för skållning, inte surdeg.
För att göra en surdeg, - så måsta man förstgöra nåt som heter SURDEGSTART, eller SURDEGSGRUND - vilket tar ca 5 dagar.Av surdegstarten (grunden) gör man själva surdegen.Själva surdegstarten (grunden) förvarar man i kylskåp och ´matar´varje vecka eller med lika mycket som man tagit till baket.eller med en msk.ljummet vatten och 1 msk.mjöl / vecka om man inte bakar och använder den på nån vecka.
Man tar av så mycket som skall gå åt till att sätta surdegen, så att surdegstarten (grunden) får stå i rumstemperatur några timme, gärna övernatten innan man sätter,- eller slår degen. Uttrycken är olika beroende var man bor.I regel går det åt ca 1-3 msk till en deg på 5- 6 dl vätska.Det finns en bra surdegstart, (grund) på min sida , Min surdegstart är 6 år gammal,eller kolla på Smulans sida ,eller i en BRA bakbok.Ex. Riddarbageriets Bröd. Eller Saltå Kvarns hemsida