Kokaihop logoKokaihop logo

Spelexperten ger er receptet för 13 rätt

Att spela på Stryktipset liknar faktiskt matlagning på många sätt. Tecknen på en Stryktipskupong kan inte bara kastas ut hej vilt och hoppas att det blir rätt. Precis som att du inte kan kasta i vad som helst i din gryta och tro att det ska smaka gott. Exempelvis kommer troligtvis inte West Bromwich vinna över Manchester City på Etihad Stadium. Lika troligt är det att det inte blir succé om du häller senap i pannkakssmeten. Även om man förstås kan ha tur och hitta rätt någon enstaka gång. Enligt rykten var det faktiskt så som rätten “Flygande Jakob” först kom till.

 

Istället behöver det finnas en tanke bakom din Stryktipsrad. Förberedelser och förkunskaper är exakt lika viktigt på poolspel som bra råvarorna är när du lagar en krämig Carbonara. Balansen i en Stryktipskupong måste vara rätt. Du får inte ha för många skrällar; då ger du inte kupongen en möjlighet att träffa alla rätt. Men du får heller inte ha för många favoriter för då ger det ingen utdelning. Tänk er det som balansen mellan salt och sötma.

 

Dessutom är tid viktigt. Det gäller att inte ha panik sista minuterna för att få allt klart. För när det gäller Stryktipset så kommer alltid gästerna exakt kl 16:00. Då ska maten vara serverad och färdig. På Stryktipset kan du inte kasta in lite extra salt kl 16:05 om maten var för söt utan när kupongen är inlämnad är det bära eller brista som gäller.

 

Jonas Weimers fem bästa ingredienser i Stryktipskupongen:

 

 1. Gå emot någon eller några favoriter. Vinner alla lag som är stora favoriter på kupongen kommer det ändå inte bli någon vidare utdelning.
 2. Läs på mycket om laget. Den gamla devisen “den som vet mest vinner mest” gäller i allra högsta grad när det gäller Stryktipset.
 3. Ta hjälp av experter. Vi på Bettingstugan har exempelvis anställda som jobbar heltid med spel. Det är inte helt dumt att ta råd och tips av de som lever för sporten. Ofta får man någon infallsvinkel i någon match och mer förståelse för varför matcherna slutar som de gör.
 4. Men viktigt - gå din egen väg! Det gäller att hitta sin egen väg på kupongen och sina egna tecken för vi spelar ju i slutändan ändå emot varandra på ett poolspel som Stryktipset.
 5. Spela tillsammans! Andelsspel gör dels att du kan spela tillsammans med vänner, kollegor eller folk du inte känner också för den delen. Ett roligt socialt sätt att spela Stryktipset; men faktiskt även vägvinnande då ni får en större rad som gör att möjligheten för 13 rätt ökar.

 

Jonas Weimers favoritmat till en Styktipsdag

 

Om vi leker med tanken att jag får över några kompisar för att titta på matcherna till Stryktipset. Då gillar jag mat som lagar sig själv så jag själv har tid att fixa i ordning allt annat. En het chiligryta är min favorit. Jag kan fixa den på förmiddagen och sedan låta den småkoka fram till gästerna kommer. Jobbet görs alltså tidigt medan jag själv får tid över till kupongen på Stryktipset, och det ger mig själv möjlighet att lägga ner mest tid till kupongen strax innan spelstopp.

 

Ingredienser till Weimers Chiligryta

 

 • 1 kg högrev
 • 3 gula lökar
 • 8 vitlöksklyftor
 • 3 spetspaprikor
 • Färsk chili, gärna både grön och röd
 • Torkad chili, typ chiopotle eller någon annan stark variant
 • 2 öl, mörka gärna stout. Jag brukar köra Murphy´s Stout.
 • Köttbuljong
 • Honung
 • Smör
 • Japansk soja

 

Gör såhär:

 

Jag kör ner högreven i bitar i en gjutjärnsgryta och har hög värme så alla sidor på köttet blir väl brynt. Sen tar jag ut köttet och slänger i lök i klyftor tillsammans med hackad paprika, chili och vitlök. Detta bryner jag väldigt kraftigt så det nästan får lite bränd touch. Efter det är det bara att lägga tillbaka köttet. Häll i alla andra ingredienser. Och låta det sjuda i sex timmar tills allt kokat ihop till en härlig smet. Rör runt då och då. Balansera smakerna med salt och honung.

 

Servera med exempelvis nachos och gräddfil.

 

/ Jonas Weimer, spelexpert hos Bettingstugan med 3.1 miljoner och 2.7 miljoner som största vinster på poolspel hos Svenska Spel.

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB