Öländsk lufsa
Ursprung: På Öland äter man en rätt som heter lufsa. Den stora kvarnen i Sandvik är berömd för sin lufsa och receptet nedan har jag hämtat därifrån. Lufsa påminner mycket om en tjock raggmunk - som en ugnspannkaka fast med raggmunksmet. Det är mättande och mycket gott - kan varmt rekommenderas att prova! Receptet räcker till ca 8 personer.
|
|
Gör så här: Blanda mjölet med lite av mjölken till en klumpfri smet, tillsätt resten av mjölken och ägget och blanda till en jämn smet. Låt stå i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Skala och riv potatisen grovt. Lägg i durkslag och pressa ur eventuell vätska. Blanda med smeten, salta och peppra. Fördela smeten jämnt i en smord och mjölad långpanna. Skär sidfläsket i 1 cm tjocka skivor och lägg det tätt i rader ovanpå potatissmeten. Grädda i ca 1 timme i mitten av ugnen. Servera med lingonsylt. Ölänningar använder dessutom gärna grädde eller skirat smör - precis som till kroppkakor. |
Bakfakta:
Ingredienser
|