Det här är en versatil wok-rätt från Thailand, som är något av en hemlig delikatess och kan tillagas på många olika vis. Vanligast är en kombination av antingen kyckling eller fläskkött med lök, ostronsås, sojasås (snarare ”Maggi sauce”) och de grönsaker som finns till hands. Vanliga tillägg är: vitlök, chilipeppar, fisksås, morötter, gurka, paprika och grönpepparkorn.
I Thailand tillsätter man oftast även socker, men jag tycker att det är godare utan. Savory over sweet! Man brukar skära alla ingredienser i ungefär lika stora strimlor, för att de ska ha samma tillagningstid i woken. Stora, långa bitar.
”Prik” är thailändska för ”Peppar” och ”Yuak” är en variant som är mycket sötare/mildare än exempelvis Birds Eye Chili (den typiska Thai-chilin). Smaken påminner mer om en blandning av svartpeppar och paprika, eller möjligtvis fefferoni. Detta är huvudingrediensen i rätten och bör inte överrumplas av andra starka smaker – mindre är mer i det här fallet! Relativt få människor känner till denna pepparsort.
Maggi sauce är en sojabaserad sås som är väldigt populär i Sydostasien – den står på nästan vartenda restaurangbord i hela världsdelen. Den består, som sagt, mestadels av soja (och vatten), men innehåller även en stor mängd salt, vinäger och MSG - https://en.wikipedia.org/wiki/Maggi
Mängden av de olika ingredienserna kan justeras efter smak. Jag gillar att ha ungefär samma mänd av yuak-peppar, lök och kyckling. Resten är mindre viktigt. Därmed anger jag inga exakta mått - gå på känn!
Ingredienser:
Börja med att värma upp olja i en panna på medelvärme. Tillsätt finhackad vitlök + chili och stek tills det luktar gudomligt. Tillsätt kycklingen och grönpepparkorn. Stek tills kycklingen nästan är klar och släng i resten av grönsakerna, inklusive ”prik yuak”! Kasta omkring allt ordentligt.
Smaksätt medan allt färdiglagas med sojasås (Maggi), ostronsås, fisksås, etc. När allt är klart så serveras rätten varm direkt på ångkokt ris. Aroi mak!
Om du är i Thailand kan du förmodligen beställa den här rätten från vartenda gatukök. Säg bara ”Ao pad prik yuak gai, khap!”