Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Scott-i-Grytan

Jag hatar koriander

av Scott-i-Grytan
2018-September

Koriander (Coriandrum sativum) är en ettårig ört i familjen Apiaceae (flockblommiga växter), vilket innebär att den är besläktad med bland annat persilja, dill, palsternacka, morot, selleri, spiskummin, hundkäx, fänkål, med flera. Stjälkarna är ihåliga, med fem kronblad, fem foderblad och fem ståndare.

Benämningen ”sativum” innebär att plantan är odlad, till skillnad från vildväxande. Det exakta ursprunget är okänt, men den har vuxit vilt överallt från Nordafrika/Sydeuropa till Västasien. Namnet kommer från det latinska namnet ”coriandrum”, vilket i sin tur härstammar från grekiskan.

Andra namn:

  • Cilantro
  • Kinesisk persilja

Alla delar av plantan är ätbara, men det är naturligtvis skillnad på smak, konsistens och innehåll.

Korianderblad

Den vanligaste använda formen av koriander är bladen, som används för att smaksätta och garnera alla möjliga sorters rätter världen över. Särskilt populär är den i Sydostasien, Indien, Mellanöstern och Sydamerika. Thailändsk och mexikansk mat har ofta en nypa korianderblad inblandade.

Korianderfrön

Till skillnad från bladen har korianderfrön en kryddig, nötaktig smak. Det är egentligen den torkade frukten från korianderplantan och alltså tekniskt sett inte ett frö.

Korianderfrön

Korianderfrön används väldigt ofta i matlagning och är en av de vanligaste ingredienserna i kryddblandningar, så som curry. Det finns även malda frön att köpa i kryddburk.

Korianderrot

Rötternas smak påminner om bladens, men är betydligt mildare. Om plantan redan har blommat så får rötterna en mer bitter smak. Korianderrot används främst i Thailand, särskilt i olika currysmeter.

korianderrot

Varför hatar vissa koriander?

Somliga gillar koriander och vissa är likgiltiga, men en viss procentsats av befolkningen fullkomligt hatar smaken av koriander. De beskriver den som tvål, tvättmedel, diskmedel, bärfisar, spya, fötter, mögel, rutten, unken, plast och många fler saker man helst inte har i maten. Jag är en av dem och för oss kan en nypa koriander fullkomligt förstöra en rätt, men vad beror det på? Det är mer komplicerat än man kan tro!

Aldehyder

Det finns två huvudsakliga typer av aldehyder. Den ena sorten har en växtlig, fruktig arom och smak, medan den andra har en tvålaktig, skarp arom och smak.

Bärfisar luktar, som bekant, inte särskilt gott. Källan till lukten är två kemikalier (med aldehyder) som heter 2-decenal och 2-octenal. Föga förvånande hittar vi trans-2-decenal även i koriander! Där finns den tillsammans med decanal, 2-undecanal och 2-decenoic acid. I korianderfrön är sammansättningen annorlunda och domineras istället av linalool, en alifatisk alkohol som har en blommig, kryddig smak.

Alla dessa ämnen (och många fler) används i tvålar, schampon, rengöringsmedel och så vidare för att ge dem en blommig, fruktig doft.

Genetiska anledningar

Även om vi människor är i princip identiska på det genetiska planet så finns det massvis av små variationer och skillnader. Vissa av oss är begåvade(?) med en extra receptor i en viss grupp av gener som ansvarar för att uppfatta lukter/smaker. Den heter OR6A2 och är troligtvis en av de främsta anledningarna till att de som har den receptorn i många fall ogillar koriander – men det är inte alla som har den som gör det. Varför inte?

Vana och uppväxt

Det spekuleras i att det har mycket att göra med vad man förknippar dessa aldehyder med. Om du växte upp i ett hushåll som åt väldigt mycket koriander så kanske du tycker om plantan trots att du har genen som gör att den smakar väldigt tvålaktigt, eftersom du förknippade aromen med mat från en tidig ålder, istället för tvål. Om du, å andra sidan, inte åt mycket koriander som barn så förknippar du smaken med hushållsprodukter och bärfisar.

Här är ett diagram från 23andme som visar hur sannolikt det är att du hatar koriander baserat på din bakgrund:

Ashkenazi Jewish 14.10%
Southern European 13.40%
Northern European 12.80%
African-American 9.20%
Latino 8.70%
East Asian 8.40%
South Asian 3.90%

Problemet med koriander

Problemet med allt detta är att de som inte ogillar koriander förstår inte alls varför någon skulle ha något emot en nypa i sin soppa, medan de som ogillar koriander inte förstår varför restaurangen försöker förgifta dem. Det smakar verkligen som att någon har dragit en bit tvål över ett rivjärn, rätt ner i maten, bara för att jävlas.

jag hatar koriander

http://www.ihatecilantro.com/ är en hemsida för folk som hatar koriander.

Så, när du ska bjuda dina vänner på middag, tänk på att vissa har ett genetiskt handikapp som gör att din annars utsökta mat kan smaka som fötter. Varna, fråga, uppmana!

/Scott

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB