![]() |
Ramslökssoppa, här toppad med ramslöksolja. Lite som smör på fettet, men gott är det. |
Krämig ramslökssoppa
1 lök
1 msk smör
2 msk olivolja
3 msk mjöl
1 liter kall buljong1 knippe ramslök
2 dl halvfast fet gräddfilsalt och riven muskot
Hacka löken och stek den i smör och olja. Rör ned mjölet. Bryn kort stund under omrörning och tillsätt kall buljong. Låt koka upp för att därefter sjuda i 15 minuter. Hacka ramslöksbladen och lägg i soppan. Mixa med stavmixer. Rör ned hälften av gräddfilen och smaka av med salt och muskot. Servera med en klick gräddfil (gärna utrörd med lite ramslökspesto för mer smak och läcker färg) samt brödkrutonger som stekts i olja tillsammans med lite krossad vitlök i ett par minuter. Bäst blir brödkrutongerna när de är hårda på utsidan men fortfarande mjuka inuti.
Ramslökssoppa med (sparris och) vitt vin
2 scharlottenlökar alternativt
3-4 vårlökar fräses en kort stund tillsammans med 1 vitlök i
1-2 matskedar smör (ev. med lite sparris). Häll på
2 dl vitt vin som får koka in och
4 dl buljong (låt koka tills sparrisen är mjuk) och därefter
2 dl grädde. Slutligen tillsätts
1 knippe ramslök som hackats fint. Mixa med stavmixer och smaka av med
salt och peppar. Klart!