Kokaihop logoKokaihop logo

Att steka entrecôte

av palomaa
2012-November

Så, jag har gått i flera dagar nu o förberett mig mentalt på en liten mastodontmiddag som jag egentligen skulle lagat i lördags.. men då blev det Flotta Vicke från Björkås Pizzeria istället!! :) to die for vill jag lova.. Men ska jag vara helt ärlig slog min mastodontmiddag pizzan med hästlängder!! 

 

Jag skulle laga potatisgratäng för första gången och det var den jag hade som utgångspunkt för hela middagen, för jag har aldrig lagat det själv förut och det är många år sen (7??) sen jag åt det senast! Googlade lite och kom fram till att en fin bit rött kött skulle passa till. När jag kom ner till ICA hade de bara svindyra och stora bitar kött, så då valde jag entrecôte för att det var minst kött i de förpackningarna :) En stor skiva blir två middagar för fröken Palomaa! 

 

Potatisgratängen gjorde jag faktiskt på fri hand, men hade läst Anneli s recept på potatisgratäng och blev inspirerad! Eftersom jag har en miniugn och jag bara skulle laga till mig själv (plus en matlåda), har jag införskaffat en ugnsform som ser ut som en minikastrull med lock på, se åhlens (http://www.ahlens.se/inredning/kok/koka-steka/gryta-mini-id-f804ae3b389e499ab3e65316944f2e54.html#s=showAll). 


Jag började med att skala 4 medelstora potatisar (det gick dock bara åt tre i min form och räckte precis lagom!). Sen skar jag dem i ganska tunna skivor (1-1,5 mm) med en vanlig kökskniv (får införskaffa en hyvlare eller matberedare sen!). Efter det skar jag upp ca 5 bananschalottenlökare i halvmånar. Sen hackade jag två vitlöksklyftor. 

 

Jag lade ungefär fem potatisskivor per lager. Efter varje lager pepprade jag med svart- och vitpeppar och saltade, hällde på lite lök och vitlök samt ett tunt lager riven gratängost från Arla. jag gjorde nog 7 lager med detta, hällde på ca 1 dl grädde över hela gratängen och lade ca 40g smör i bitar överst. Gräddade gratngen i 55 min på 200 grader (eftersom jag har en miniugn kom formen såpass nära taket även fast gallret var längst ner, så för att undvika att bränna gratängen, valde jag lägre temperatur o längre tillagningstid istället).

 

Medan gratängen var i slutfasen gjorde jag en god sallad till maten på körsbärstomater, gurka, gul paprika, avokado, bananschalottenlök och hackade valnötter. 

När gratängen hade ca 30 min kvar, tog jag fram köttet och lät det stå framme. Det ska inte vara kylt är man steker det, eftersom det försämrar resultatet avsevärt. Om köttet är kallt när man lägger det i stekpannan, får man ingen fin stekyta och det är lättare att bränna vid köttet. 

Innan man steker köttet torkar man av det med lite hushållspapper, också detta för att få en finare stekyta. Satte på 6:an på spisen och hällde i olivolja först och lät den hettas upp. Precis innan köttet skulle i pannan satte jag i några klickar smör, för att ge köttet mer smak. Innan köttet åkte i pannan, pepprade jag det med svart- och vitpeppar, samt salt. Jag stekte köttet på båda sidorna i totalt 3 min och vände på det efter två minuter varje sida, sedan 1 minut på varje sida. 

 

Resultatet blev över förvänan!!! Potatisgratängen blev perfekt, köttet blev alldeles saftigt och mört och salladen till var oslagbar.. Idag överträffade jag mig själv, så apropå detta med att inte inse fakta... ibland kan tro vända en fakta till en annan och jag vågar nu säga att jag är duktig på mat och bak, men jag är definitivt under utveckling!!!:-D 

 

Mitt sätt att försöka att inte misslyckas, är att göra mycket research innan jag bakar och lagar mat. Jag försöker liksom skapa mig en känsla för vad jag vill nå för mål med baket eller matlagningen och sen försöker jag hitta min egen väg dit. 

 

Receptet på min potatisgratäng kommer inom kort! 

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB