Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

Vego vs Vilt

av Kristin
2016-September

Två böcker jag är VÄLDIGT stolt över och som jag gladeligen babblar på om. Det är även två böcker som är ganska lika i min värld, men väldigt olika för de flesta. Reaktionen jag får är att jag har gjort en helomvändning. Att böckerna är varandras olikheter.

Fast det är egentligen precis det här som bägge böckerna handlar om. De handlar om gamla invanda matvanor, etiketter, att våra matval skall matcha vår livssti och en väldig massa krav som följer med det.

Böckerna pratar faktiskt om precis samma saker. Om att välja naturliga råvaror med sunt förnuft, tänka miljö, hälsa och på djuren. Bryta gamla invanda mönster som vi inte ens reflekterar över och skapa nya som är mer hållbara och genomtänkta. Vi MÅSTE minska vår köttkonsumtion, och vi måste börja välja rätt sorts kött.

_MG_6329_low kopia.jpg

Från skott till stek är en viltkokbok som jag skrivit tillsammans med Fredrik Lundberg. Fotografen heter Charlie Bennet och är en trevlig prick bosatt i NY. Förlaget heter Norstedts.

Det är en uppföljare på boken Happy hunting som är skriven av Fredrik och Charlie. I den boken behandlar de hur det är att vara helt ny i jaktvärlden. Alla de delar som en gammal, matchokultur inte pratar om. Hur det är att vara så skraj att göra fel så man håller på att kissa ner sig, säga fel saker och helt enkelt bara agera väldigt fel i en värld av så mycket oskrivna regler.

De reder ut allt det där man inte riktigt har förstått som icke jägare, slår hål på myter och förtydligar hela grejen med jakt. Sista kapitlet heter skottet och tanken om en uppföljare var ganska självklar.

MG_6863_low.jpg

Till uppföljaren som skulle bli en kokbok så ville man fortsätta att bryta machokulturen. Alltså inte fråga en Mannerström/Morberg - gubbe utan hellre någon som kom från ett helt annat håll. Inte någon som redan var inbiten jägare och vant sig vid exakt hur vilt skall lagas och smaka. 

Så frågan kom till mig. En småbarnsmorsa som inte jagar. Först tyckte jag att de var helt tokiga, innan jag insåg att min okunskap faktiskt var min fördel. Jag insåg även att jag var ute på riktigt djupt vatten och hade en slitig period framför mig. 

Så upplägget var att ta fram cirka 50 recept med fokus på att laga vilt på ett nytt sätt, med nya smaker och tillbehör. Strunta i hur det skall vara eller alltid har varit.

Hur får vi alla icke jägare att förstå hur bra kött vi har i våra svenska skogar. Hur får vi folk att inse att det inte måste smaka enbär och lingon om allt? Hur får vi folk att våga mer när det kommer till vilt? Både jagaren och nybörjaren? Varför är det så lite grönsaker i de flesta vilträtter? 

IMG_0053_1_low.jpg

Traditionella rättter, smaker och traditioner är inte fel på något sätt, men det vilda köttet är alldeles för bra för att stanna i den kategorin. Det är galenskap att vi importerar så mycket tvivelaktigt hanterat kött när vi har skogarna fyllda med det mest ekologiska kött som finns. 

Nästa bok, Nyfiken grön, som kom ut förra veckan och är skriven av mig och min bästa vän Cecilia Blankens. Även denna är på Norstedts förlag.

IMG_4146.jpg

Här handlar det om grön matlagning och hur vi skall få fler att inse att vi inte kan konsumera kött på det sätt vi gör idag.

Många tänker och vill anamma mer grönt i sin vardag - men man vet inte riktigt  i vilken ända man skall börja. Så tanken med den här boken är att inspirera, förenkla och få folk att komma igång.

Den handlar även mycket om att inte sätta stämplar, etiketter eller att det måste handla om en hel livstil. Att äta mer grönt handlar inte om allt eller inget. Det handlar inte om att stänga dörrar utan snarare öppna många fler. Både jag och Cecilia är allätare, men vi väljer med omsorg.

Vi ville helst hålla oss helt ifrån att sätta etiketter som vegetarian, vegan, flexitarian eller något annat, för vi behöver inte sätta den stämpeln på allt. Ibland förenklar det såklart, men ibland krånglar vi bara till det. 

_Y0A5107 (1).jpg

I den här boken är vår utgångspunkt oss själva. Stressiga småbarnsföräldrar som jobbar för mycket och har för många bollar i luften.

Jag bor med familj i Göteborg och Cecilia med sin familj i Los Angeles. Jag jobbar med matinspiration och hon jobbar med modeinspiration (och driver egna skoföretaget Blankens). Trots våra olika vardagsliv så står vi inför samma middagsstress varje vardagseftermiddag.

_Y0A3212.jpg

Så en hjälp att få in mer grönt som även barnen gillar. Få oss att reflektera mer över vad vi stoppar i oss utan att skuldbelägga på något sätt. Slå hål på gamla myter om vad vegetarisk mat är eller hur det skall smaka. Få in mer grönt, men ändå äta kött med gott samvete - och då istället ha råd att köpa bra kött, helst vår fina viltkött. 

_Y0A3586.jpg

Så har vi fått någon inbiten köttätare att testa lite nya gröna rätter och inspirerat någon till att välja svenskt vildsvin istället för danskt fläskkött. Då är det en mycket bra början.

Dela gärna med er av era tankar och kom och hälsa på oss på Bokmässan:)

/Kristin

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB