Det ser bra ut i vår varukorg och jag ser ut som en medveten människa som strosar i affären. Det är ju trevligt i och för sig, men det får inte vara anledningen. Det får inte bli en fråga som handlar om status och klass.
Vi måste förstå varför vi skall göra det ekologiksa valet och göra det av rätt anledningar. Sen skall nämnas att jag lever inte alls som jag lär. Inte fullt ut i alla fall. Men jag strävar mot det. Och blir man påmind om varför vi gör det här så är valet inte så svårt i slutändan.
Vad betyder ekologiskt?
Ekologiska livsmedel är rena och naturliga. Det betyder att de inte innehåller några onaturliga tillsatsmedel. Inget för att försköna varken arom, färg eller konservering.
I eko-lantbruket används inga kemiska bekämpningsmedel, ingen konstgödning och all produktion skall sträva efter att nyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt.
Man jobbar helt enkelt på naturens villkor. Och gör man det så mår naturen bra.
Eko VS svenskt?
En svensk produkt eller en ekologisk produkt som har rest långt?
Det är två olika saker. Att en vara är eko har inget med transporten att göra. Det kan låta bakvänt men det är faktiskt inte frakten som är den största miljöboven vad gäller mat. Det är hur det produceras. Så eko är ett bättre val, även om det rest långt.
Det allra bästa valet är så klart både eko och svenskt.
Vad innebär kemiska bekämpningsmedel och de finns väl ändå i en godkänd mängd?
Fast vad händer när alla olika medel blandas i vår kropp? Det vet vi inte med säkerhet. Den omtalade cocktaileffekten. Vad vi vet är att mestadel av arbetarna ute i världen som bor och verkar mitt bland besprutningen inte mår bra. Många av dem dör.
Och här hemma känner vi säkert alla någon som har drabbats av cancer, diabetes eller inte kan få barn. Bekämpningsmedel kanske inte är ensam ansvarig för det, men säkerligen en medbrottsling. Är det värt för att få ett grönare äpple eller en större banan?
Varför är eko-mat så dyr?
Därför att vi har fått en helt skev prisbild över vad mat skall kosta. I alla fall riktig mat. Vi tycker eko är dyrt men lägger gärna desto mer slantar på snask, hel och halvfabrikat och alldeles för mycket kött.
För att inte tala om all mat vi slänger. Om vi skulle stuva om lite i våra matkassar och i vårt tänk så skulle vi inse att det inte är så dyrt.
Men varför kostar en eko-grönsak mer än en vanlig?
Tänk om man kunde få en helt rättvis prisbild av vad kemikaliejordbruket egentligen kostar. Alltså om man skulle väga in kostnaderna för vattenrening, förstörelse av biologisk mångfald, hälsoskador, övergödning och allt annat. Om även alla konsekvenser skulle vägas in i priset. Då skulle prisbilden se annorlunda ut.
Men ett enkelt svar på frågan är att ett eko-jordbruk inte kan pressa produktionskostnaderna med hjälp av bekämpningsmedel och konstgödsel. Man odlar även fler grödor på en yta istället för det billigare alternativet med enda massodling. Varför? Därför att den biologiska mångfalden behöver det. Vi håller på att paja den biologiska mångfalden. Hur läskigt är inte det.
Men man hittar ju bekämpningsmedel även i eko-produkter?
Ja, eftersom det redan finns överallt. I sjöar, regn och dricksvatten. Halterna i en eko-grönsak är betydligt lägre än en besprutad grönsak. Och ju mer jordbruk som kan gå över till ekologisk odling, desto mindre gifter förorenar vi vår värld med.
Ok. Nu har jag läxat klart.
Och om någon undrar så är höstbillderna från Göteborg, närmare bestämt uppe i Skatås där vi brukar springa, cykla och picknicka mycket.