Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Charlie Bennet

Tema vilt 🍁 Vildsvin

av Kristin
2021-September

🍁 Trikintest - allt vildsvinskött som säljs måste enligt lag trikintestas. Även kött som inte skall säljas  testas även om det inte är lag på det. Det är enkelt gjort och man får svar agnsak snabbt. Detta hanteras bra och i Sverige har ingen insjuknat i trikiner på över 50 år. 

🍁  Styckningsdetaljer - Vildsvin kan styckas på samma sätt som tamgris.

  • Framlår - bog/bogstek. Längre ner på låret får man ut delen framlägg. 
  • Ryggen - karré (främre halvan) och kotlettrad (bakre halvan) Filéerna sitter under kotletten.
  • Baklår - lårstek (stek eller skinka) Här får man ut rostbiff, fransyska, innanlår, ytterlår och rulle. Längre ner på låret får man ut delen baklägg.  
  • Resterande - hals, revben och slaktsidor.

IMG_0031_low.jpg

Här är några av mina favoriter (och ja, här listar jag nästan upp hela grisen för det är bra kött. Notera dock att filé inte är med - överskattat del även på den här grisen)

  • Karré - så smakrik del med bra fett. Testa att göra pulled, kebab eller korv.
  • Rullen är den runda muskeln som sitter mellan ytter och innerlåret. En mycket fin del som borde få mycket mer rampljus. Perfekt med en innertemperertur på 56-60°.
  • Revben - en självklarhet under grillsäsongen. Bara att variera glaze och tillbehör.
  • Baklår med rostbiff, fransyska, innan och ytterlår - även de mycket bra delar.

🍁 Temperatur -  Köttet är rosa vid 58°, medium vi 65° och well done vid 70-75°.

🍁 Livsfarliga? - Chansen att möta ett vildsvin i skogen är minimal. De har upptäckt dig lååångt tidigare och är skygga, så de var inte så sugna på att träffa dig heller. 

🍁  Jakten - Vildsvin får jagas dygnet runt men eftersom de vanligtvis är nattaktiva jagas de ofta på åtel nattetid.Jakttiden för vuxna vildsvin är 16 april till och med 15 februari.
Årsungar av vildsvin får jagas hela året och suggor med kultingar är alltid fredade.
Att jaga vildsvin med hjälp av hund är tillåtet 1 augusti till och med 31 januari.

MG_6863_low.jpg

🍁  Recept & kryddning  Så tänk tamgris när ni det gäller styckningsdelar och tänk inte tamgris när ni tillagar. Vildsvin kan nämligen gärna serveras rosa och behöver inte alls upphettas till samma gradantal. 

Vildsvin är lättjobbat och kan med fördel kryddas och tillagas åt precis de smaker man själv gillar. passar lika bra på grillen, en thaigryta som i en traditionell kålpudding.

Bilder kommer från vår bok Från skott till stek (Fredrik Lundberg, Kristin Johansson och foto Charlie Bennet, Norstedts 2015)

  • vilt
  • vildsvin
  • gris
  • ekologiskt
  • hållbart
  • höst

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB