🍁 Trikintest - allt vildsvinskött som säljs måste enligt lag trikintestas. Även kött som inte skall säljas testas även om det inte är lag på det. Det är enkelt gjort och man får svar agnsak snabbt. Detta hanteras bra och i Sverige har ingen insjuknat i trikiner på över 50 år.
🍁 Styckningsdetaljer - Vildsvin kan styckas på samma sätt som tamgris.
Här är några av mina favoriter (och ja, här listar jag nästan upp hela grisen för det är bra kött. Notera dock att filé inte är med - överskattat del även på den här grisen)
🍁 Temperatur - Köttet är rosa vid 58°, medium vi 65° och well done vid 70-75°.
🍁 Livsfarliga? - Chansen att möta ett vildsvin i skogen är minimal. De har upptäckt dig lååångt tidigare och är skygga, så de var inte så sugna på att träffa dig heller.
🍁 Jakten - Vildsvin får jagas dygnet runt men eftersom de vanligtvis är nattaktiva jagas de ofta på åtel nattetid.Jakttiden för vuxna vildsvin är 16 april till och med 15 februari.
Årsungar av vildsvin får jagas hela året och suggor med kultingar är alltid fredade.
Att jaga vildsvin med hjälp av hund är tillåtet 1 augusti till och med 31 januari.
🍁 Recept & kryddning Så tänk tamgris när ni det gäller styckningsdelar och tänk inte tamgris när ni tillagar. Vildsvin kan nämligen gärna serveras rosa och behöver inte alls upphettas till samma gradantal.
Vildsvin är lättjobbat och kan med fördel kryddas och tillagas åt precis de smaker man själv gillar. passar lika bra på grillen, en thaigryta som i en traditionell kålpudding.
Bilder kommer från vår bok Från skott till stek (Fredrik Lundberg, Kristin Johansson och foto Charlie Bennet, Norstedts 2015)