Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

Kale, Kruskål, Bladkål & Grönkål.

av Kristin
2015-December

Grönkålen har fått en uppsving de senaste åren och varit ganska trendig. Det är jättebra, men även lite märkligt. Alltså att det krävs en trend för att vi skall förstå att det där som ligger runt julskinkan. Man kan äta det. De gör det det i USA. Fast de kallar det Kale. Men det finns här med. Vi har tydligen odlat det sen ungefär innan Kristus eller något. Men nu är den trendig, så passa på!

Sen skall jag inte fördumma trender därför att de för en massa bra med sig. Vi påminns om grönsaker som vi antingen har glömt bort eller missat. Vi matas med massa bra inspiration, recept och tips på hur man kan tillaga den.

Det blir en ökad efterfrågan och den finns numer även ekologiskt odald. Så hurra för grönkålstrenden! Du är så välkommen!  

Jag tycker att grönkål är jättegod och använder den friskt i massa olika former. Både rå och tillagad. Tycker ni att den är lite besk i smaken, eller grov i konsistensen så förväll den innan ni använder den i maten. Detsamma gäller med mittstocken, den kan ni bara kan skära bort om ni vill. 

Den är även himla smidig att odla, pallar både frost och dåliga väderförhållanden. Nyttig är den också, rik på både A- E-, C-vitamin och järn.

Så många fördelar och ändå äter vi alldeles för lite av den. Så smaska på och kalla den vad ni vill - Kale, Kruskål, Bladkål eller Grönkål.

Här får ni den i en sallad (som jag tycker passar gott på julbordet) och i chipsformat.

Grönkålsallad med lagrad ost & solrosfrön

400 g grönkål

150 g västerbottenost

1 dl solrosfrön

1 pkt bacon (skippa om man vill)

1 röd lök

1/2 romansallad

2 msk rapsolja

1 citron, zest och juice

salt & peppar

Så här

Skär bort stammen och riv ner grönkålen i mindre bitar. Förväll eller ånga den hastigt.

Skiva ner bacon och stek det knaprigt. Blanda ner solrosfrön och stek med.

Tvätta citronen och riv av skalet. Hacka ner persilja och riv ner osten. Skiva ner rödlök och romansallad. Blanda samman allt.

Tips: Ånga kan man göra i ugn eller i en kastrull. Exempelvis kan man sätta ett durkslag i en kastrull med lite vatten i botten och lägga på lock. Eller kanske ni har en bambukorg. Eller önska sig en ångugn i julklapp.

Grönkålschips, 1-2 plåtar

½ grönkålshuvud

2 msk olivolja

flingsalt

Sätt ungen på 200°.

Skölj grönkål, skär bort mittsjälken och torka den med en ren handduk.

Riv grönkålen i mindre bitar och lägg glest på en plåt. De skall helst inte överlappa varandra.

Ringa olja och strö över salt och gegga runt.

Grädda mitt i ugnen i 10 minuter eller tills chipsen är krispiga.

Tips: Håll koll på dem för de bränner snabbt. Gör gärna detta ett bra tag innan eventuella gäster kommer för de luktar inte jättegott när de bakas.

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB