Tips från köket 👉 Fyll frysen!
av Kristin
De där dagarna när kylen gapar tomt och det inte finns tid, lust eller ork till matlagning. Då är det bra att ha många snabba lösningar i frysen.
👉 BRA saker att ha i frysen:
- Frysta grönsaker - Framförallt i vintertid. Fyll upp med broccoli, blomkål, spenat, grönkål, ärtor, majs, sparris, lök....hela trädgårslandet får plats i frysen.
- Bröd - Bröd som inte längre är roligt smörgåsbröd är perfekt att frysa in och använda till ströbrld, krutonger, eller som fyllning i färsbiffar och köttbullar.
- Ingefära - Jag förvarar alltid ingefära i frysen, dels håller den sig bättre och dels är den mycket enklare att riva.
- Avokado - Mosa den och tillsätt en msk citron eller limejuice per avokado. Paketera sedan in i en lufttät förpackning.
- Bananer och annan frukt - Vi har lärt oss att frysta bananer är bra i smoothie och till exempelvis nyttigare glassvarianter. Men det gäller väldigt mycket frukt. Ha en låda i frysen där ni skivar ner blandad frukt. Perfekt att ta en näve och mixa ner i smoothien.
- Nötter - Nötter är i regel ganska feta och får en längre hållbarhet i frysen, då kylan hindrar oljorna från att härskna.
- Ägg - Ta bort skalen, vispa äggen och frys in.
- Vitlök - Vitlök är väldigt tacksamt att frysa. Du kan stoppa in en hel fläta med vitlök och sen ta ut en klyfta vid behov, eller så pressar/skivar du den först. Se dock till att det ligger i en lufttät förpackning, även flätan. Annars doftar det vitlök i hela frysen.
Det går också bra att skiva vitlök i olivolja och sedan frysa den. Då oljan inte fryser är det enkelt at ta ut så mycket du behöver varje gång.
- Mjölk - Mjölk går fint att frysa in för att sedan använda till bak- och matlagning. Speciellt bra om mjölken börjar gå ur datum och du vet med dig att du inte kommer hinna använda upp den.
- Vinslattar - perfekt att sätta smak på en sås eller gryta. Frys in i iskuber.
- Örter - Örterna behåller både smak och färg bra i frysen. Hacka ner och frys in i små förpackningar.
Det går även fint att mixa ihop med smör eller olja och frysa in. Samt att blanda ihop goda smaker, t.ex citron, vitlök, havssalt och bladpersilja.

👉 STORKOK
Här har det gjorts ett storkok på bra och billiga råvaror. Basen och smaksättningarna kan såklart vara precis vad ni vill.
Förslag på billig bas att ha i frysen
- 1 del lök - gullök, vitlök, purjolök
- 1 del kål - vit, grön, svart, savoj
- 1 del färgglatt - morot, paprika, tomat
- 1 del protein - bönor, falukorv, kassler, tofu, renskav, skinka, kyckling…
- 1 del crunch - nötter, frön, mandlar
- 1 grönsaksbuljong
Skölj, skiva och fräs. Smula ner buljong, salta och peppra. Antingen så stannar ni här med ganska neutral smak, eller så fortsätter ni med någon av smaksättningarna nedan.
Frys in i mindre förpackningar. Ta upp ur frysen innan ni går till jobbet, (eller tina upp försiktigt i mikron) och värm i en stor kastrull ihop med exempelvis ris, couscous, pasta, matvete eller nudlar. Har ni inte smaksatt innan ni fryst in så kan man även göra det efter för att variera.
Förslag på smaksättning
- finriven pepparrot och solrosfrön
- messmör och trattkantareller
- valnötter och fetaost
- mangochutney och jordnötter
- kokosmjölk, thaibasilika och limezest
- senap och honung
Ska det gå riktigt snabbt så är det bra att även ha några burkar med exempelvsi råris, couscous och quinoa i frysen, framförallt om det kan fräsas med i en blandning som ovan då det inte gör något för konsistensen att det har varit fryst. Matvete finns även på konserv som är bra att ha i skafferiet.
Ris, korn, matvete & bulgur
Frys in i mindre portioner och ta fram vid behov. Eftersom den tappar lite av sin stadga så blir det bäst resultat om man tillagar den på något sätt:
- fräs på den
- woka
- blanda ner i grytor
- fyllning i frittata, gratäng, biffar eller wraps.
Pasta
Vi tenderar ofta att koka för mycket pasta, då är det bra att frysa in resterna.
Pasta blir bäst i frysen om den:
- kokats al dente.
- kyls ner ganska snabbt efter kokning.
- fryses in tillsammans med sås eller smaksättning
- används i soppa, gryta, omelett eller fräses på.
- väcker den till liv genom att doppa den i kokande vatten några sekunder.