Frågan dyker upp då och då, men faktiskt inte så ofta som man skulle kunna tro. Och det ligger något i det, att det faktiskt inte verkar vara ett problem. För svaret är nämligen ja, det ÄR skillnad men våra erfarenheter säger att det inte gör så stor skillnad.
Man skulle också kunna påpeka att ingen ugn inte riktigt är den andra lik samt att det finns en rad andra faktorer som kan påverka vad som är rätt gradantal för en rätt. Så det enda rätta är att lära känna sin ugn och inte stirra sig blind på grader och tider utan ha koll på maten.
Varför är det skillnad?
En vanlig ugn har värmeelement och en varmluftsugn har fläktar vid värmeelementen som gör att luften cirkulerar i ugnen och ger en jämnare värmefördelning. Eftersom det är ungefär samma temperatur överallt i en varmluftsugn kan du ha flera plåtar inne samtidigt.
Hur räknar man om temperaturen för varmluft?
På ett recept för vanlig ugn drar du av på temperaturen om du vill tillaga det i en varmluftsugn. En vanlig ugn måste vara varmare eftersom luften inte cirkulerar runt i den som en varmluftsugn. Tänk på att tiden däremot alltid ska vara densamma. Det är alltså temperaturen du måste korrigera och inte tiden.
Vid lägre gradantal, upp till 50 grader, är det ingen skillnad på varmluftsugn och vanlig ugn. Ju högre upp man kommer i temperatur, desto större blir skillnaden. I denna tabell ser du temperaturskillnad i varmluftsugn och vanlig ugn.
Vanlig ugn | Varmluftsugn |
50°C | 50°C |
75°C | 70°C |
100°C | 90°C |
125°C | 100-110°C |
150°C | 130-135°C |
175°C | 160°C |
200°C | 180°C |
225°C | 200°C |
250°C | 225°C |