Bra att veta om STEKPANNOR
▸ När vi säger stekpanna menar vi oftast en panna med något högre, rundad kant. En bra modell att ha hemma, men idag finns ett brett utbud av storlekar, modeller och funktioner. Så vad skall du ha din stekpanna till?
▸ Storleken på stekpannan mäts alltid ovanifrån. Man mäter i diamter och måttet som anges är från kant till kant på stekpannans ovansida. En normalstor stekpanna är 28 cm. Kanske är det bättre för dig med två små?
▸ Hur tjock botten din stekpanna har och vad den är gjord av spelar roll. Det påverkar hur snabbt din panna värms upp och hur bra den fördelar värmen. Alla bottnar fungerar inte heller på alla spishällar - bra sak att kontrollera innan man väljer panna.
▸ Vad stekpannan har för beläggning spelar stor roll. Dels för hur bra stekyta man får och dels för vilka köksverktyg du kan använda i din panna.
Spola aldrig vatten, varken varmt eller kallt, i din stekpanna direkt efter stekning. Låt den svalna först så undviker du att den slår sig.
► Här hittar ni ett brett urval av prisvärda, bra STEKPANNOR
Våra vanligaste MATERIAL
GJUTJÄRN
Att investera i en Gjutjärnpanna är att skaffa sig en vän för livet. Så länge man tar hand om sin vän så håller den för alltid. Gjutjärnspannor är stryktåliga, robusta och håller värmen länge. De tar lite tid att värma upp dem, men då behåller de istället värmen längre. När vi lagar mat i gjutjärn så berikas maten naturligt med järn, vilket inte bara är nyttigt utan adderar även smak.
Fakta
- Fungerar på alla spisar, inklusive induktion
- Ger jämn värmefördelning och tål höga temperaturer
- Alla typer av köksredskap kan användas, inklusive metallredskap
Ta hand om din GJUTJÄRNSPANNA
- En gjutjärnsgryta skall inte torka ut, och absolut inte diskas med diskmedel.
- Många gjutjärnsprodukter är förinstekta och insmorda med olja, men det kan vara bra att fetta in din panna med lite matfett (ej olivolja) efter rengöring och sedan torka ur den med lite hushållspapper.
- Gjutjärnsprodukter ska inte diskas i maskin eller med handdiskmedel utan det räcker med hett vatten och diskborste, eftersom du annars riskerar att lösa upp den skyddande yta som förinstekningen skapat på ditt kärl.
ROSTFRITT STÅL
Stekpannor i rostfritt stål används ofta i restaurangköken. De är effektiva och enkla att rengöra. Dessutom har stål snabb och jämn värmefördelning och du kan börja tillaga maten direkt.
Fakta
- Fungerar på alla spisar, inklusive induktion
- Ger snabb och jämn värmefördelning och tål höga temperaturer
- Alla typer av köksredskap kan användas
- Har lång livslängd
Ta hand om ROSTFRITT STÅL
- Rengörs enkelt genom att diskas för hand med diskmedel, eller ställas in i diskmaskinen
KOLSTÅL
Kolstålspannor har blivit alltmer populära. De är magnetiska och fungerar på alla typer av värmekällor inklusive induktionshällar. De blir även snyggare ju mer de slits.
Fakta
- Fungerar på alla spisar, inklusive induktion
- Tål höga temperaturer
- Alla typer av köksredskap kan användas, allra bäst är trä, plast eller silikon
Ta hand om din KOLSTÅLSPANNA
- Mår bäst av att bli ordentligt instekta
- Rengör genom att skölja den i varmt vatten och torka ur med hushållspapper
- Kolstålspannan ska ej diskas i maskin eller med diskmedel