Italien sägs ha fler druvor och vindistrikt än någon annanstans i världen. Det kan verka rörigt när man försker botanisera bland namnen eller letar efter ett specifikt vin.
Etiketten är ofta vacker, likaså de snirkliga italienska namnen, men vad betyder allt? Det finns faktiskt ett regelvärk och ett system.
Italienska vinetiketter är, precis som de franska och spanska, enligt lag skyldiga att visa grundläggande information på etiketten. Förutom producenten namn, måste benämning, vintage, alkoholhalt och storleken på flaskan stå med.
Vinerna delas in i nivåer enligt DOC, DOCG och IGT kategorier.
Det betyder ungefär så här:
DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)
Den högsta klassificeringen där vinet kontrolleras både vad gäller produktionsmetoder och kvalitet genom en officiell provsmakning.
DOC (Denominazione di Origine Controllata)
Här finns de allra flesta viner. De som visar genomgående hög kvalitet befordras sedan till DOCG status.
IGT (Indicazione Geografica Tipica
Här finns en del nya viner som ännu inte kvalificerat sig till DOC eller DOCG status. Den italienska klassificeringen är rigid, så det behöver alltså inte betyda att de är ”dåliga” viner av låg kvalitet.
Sen finns även Vino da Tavola som betyder “bordsvin” på italienska och det lägsta vinet på kvalitetsstegen.
Hur får vinerna sitt namn?
Det finns fyra sätt att namnge sitt vin:
Druvans namn
Namnet på etiketten kan det mycket väl bara vara druvans namn, som Barolo, Nebbiolo eller Barbera.
Druvnamn och distrikt
Druvans namn kan ofta stå i kombination med ort och prefixet ”di” eller ”d’” som exempelvis Barbera d'Asti.
Distrikt
Man struntar i druva och namnger endast distriktet.
Vintyp eller framställningsmetod
Man får t.e x veta om vinet är rött eller vitt genom Rosso, Bianco eller om metoden är Ripasso och Ouvertyr Ripasso.
Vad står det på etiketten?
Abboccato – något sötare vin
Amabile – halvtorrt
Amarone – torrt rött vin framställt av torkade druvor (en typ av passito)
Azienda – vingård
Bianco – vitt vin
Cantina – bingård
Cantina sociale – vinkooperativ av flera vingårdar
Chiaretto – ljust eller mörkt rosévin
Classico – den traditionella vingården och området inom en DOC / G zon
Dolce – sött
Frizzante – lätt mousserande vin
Imbottigliato all’origine – buteljerad på vingården
Metodo Classico – mousserande vin framställt enligt den klassiska champagne metoden
Novello – “nytt vin” och lätta, fruktiga viner avsedda för tidig konsumtion snarare än lagring
Passito – beskriver vin som är framställt av torkade druvor (vanligtvis söta viner men ibland torra)
Recioto – sött vitt eller rött vin, gjort påtorkade druvor (en typ av passito)
Ripasso – fylligt, kraftfullt vin stil gjord av omjäst vin och amarone druvskal
Rosato – rosé
Rosso – rött vin
Secco – torrt vin
Spumante – mousserande vin
Superiore – viner med högre alkoholhalt
Vigneto – vingård