Kokaihop logoKokaihop logo
bild av michael

TONFISK och den perfekta kärnan

av Kokaihop
2021-Januari

Hur får man till den där perfekta kärnan? Och varför skall man ha en perfekt kärna? 
Det är självklart en smakfråga hur man vill ha sin tonfisk. Eftersom tonfisk är en ganska mager fisk så blir den enkelt torr och lite träig om den tillagas för länge.
Får den däremot behålla lite av sin kärna rå så blir den otroligt saftig och smakrik. Föredrar man den väl tillagad så är det inte konstigare än att man kan addera en klick sås. 

Fryst eller färsk?
Funkar fint med bägge. Den mesta färska tonfisken som säljs har varit fryst. 

Rumstempererad & torr. Låt fisken bli rumstemperedad och torka av den med papper eller handduk. 
Det gäller även kött, en kall bit kyler ner pannan och vätskan ger sämre stekyta. 

Grilltips:

  • Gör rent grillgallret. Pensla gallret med olja och hetta upp det ordentligt.
  • Pensla även tonfisken med olja, salta och peppra.
  • Nu kan fisken läggas på gallret och grillas på direkt värme (alltså rakt ovan värmen)
  • Grilla den hastigt! Den skall få en bra stekyt på bägge sidor, men fortfarande vara rå i mitten.
  • Hur länge beror på hur stor bit och vad man har för tonfisk, så man får känna sig för. Riktlinje kan vara ca 20 sekunder på varje sida och/eller en innertemperatur på 31-32 grader. Tänk även på att den fortsätter att tillagas efter att du tar den från plattan.

I panna:

  • Hetta upp pannan ordentligt. Stek i olja eller smör, eller en klick av bägge.

  • Vill man så är det gott att använda en liten panna direkt på grillen. Bästa av två världar.

Panering & Servering

  • Tonfisken är tacksam att panera i frön som t. ex sesamfrön eller hackade nötter. Det ger en härlig stekyta och god smak. Bara att vända tonfisken i frön och steka.
  • Likt sushi är det gott att servera tonfisk med soya och en gärna en smaksatt majonäs. 

     
Linked recipes
  • MSC-märkt i fiskdisken
  • msc-märkt
  • MSC

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB