Vanliga hederliga kostråd 🍏
Ät allsidigt och varierat.
Det betyder att måltiderna innehåller flera sorters livsmedel.
Fördela maten över dagen; frukost, middag och kvällsmat och 1–3 mellanmål är en bra fördelning för de flesta.
En färgglad tallrik
Den gamla tallriksmodellen är en god hjälp att få rätt proportioner på maten. Att ha många olika färger på tallriken är en bra riktlinje för att få i sig av vitaminer och mineraler.
Ät gärna grönsaker, rotfrukter, frukt och bär eftersom det ger dig kostfiber, vitaminer och mineraler. Låt grönsaker finnas med vid varje huvudmåltid. Lagom mängd frukt är 2–3 frukter per dag.
Omättat fett
Välj mat som innehåller omättat fett till exempel vegetabiliska oljor, flytande margarin, bordsmargarin, feta fiskar som sill, strömming, lax, makrill och nötter, mandel och avokado.
Alkohol
Ju mindre du dricker, desto bättre.
Övervikt
Är du överviktig kan det hjälpa att gå ner i vikt för att sänka ditt blodtryck. Det kan göra skillnad att bara gå ner några kilon.
Salt
Minska mängden salt i din mat.
Vi får i oss mycket salt under en dag som vi inte tänker på.
Hel-/halvfabrikat, färdigmat, snabbmat, charkuteriprodukter, rökta livsmedel, inläggningar, såser, konserver, snacks, nötter och lakrits. Ofta innehåller de mer av både socker och salt, varpå vi inte upplever dem som salta.
En bra måttstock är högst 5 gram, vilket motsvarar 1 tesked, per dag. Och en bra tumregel är att inte salta så mycket medan du lagar maten utan försöka att hålla dig till andra smaksättare. Om du ändå vill salta maten så gör det först efter att du har smakat samt välj salt med jod.
Tips på andra smaksättare:
chili
citrusfrukter
torkade, färska eller frysta örtkryddor
muskot
ingefära
pepparrot
curry
vitlök
Lakrits
Det finns ett ämne i lakrits, glycyrrhizinsyra som höjer blodtrycket hos vissa personer. Även en mindre mängd lakrits inklusive söt lakrits kan höja blodtrycket hos dessa personer.